Wat zijn de gevolgen?

Wat riskeert u?

In bepaalde gevallen kan de strafrechter als bijkomende sanctie bevelen dat geldigheid van het rijbewijs van de overtreder worden beperkt tot motorvoertuigen die uitgerust zijn met een alcoholslot.

Wanneer u een motorvoertuig bestuurt dat niet is uitgerust met een alcoholslot of wanneer u niet (meer) voldoet aan de voorwaarden van het omkaderingsprogramma, dan riskeert u :

  • Gevangenisstraf van 15d tot 2 jaar
  • Geldboete van 500 euro tot 2000 euro
  • Verval van het recht tot sturen voor een periode die ten minste even lang is als de periode waarin de geldigheid van het rijbewijs werd beperkt.

In welke gevallen kan de rechter een alcoholslot uitspreken:

  • alcoholintoxicatie van 0,35 mg/l of 0,8 gr (art. 34 §2)
  • als begeleider (art. 34 §2 en art. 60)
  • weigering ademtest, ademanalyse of bloedproef (art. 34 §2, 59, 60 en 63, §1, 1 en 2°)
  • niet afgifte van het rijbewijs (art. 34 §2 en 61))
  • dronkenschap (art. 35)
  • herhaling met lage promillages

Neem contact met ons op

Vraag ons gratis advies
Jeroen Vande Sijpe

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Wat is de straf voor rijden zonder rijbewijs?

Donderdag 18 November 2021

Wat is de straf voor rijden zonder rijbewijs?

De Belgische wet is heel duidelijk: niemand mag op de openbare weg een motorvoertuig besturen zonder houder te zijn van een geldig rijbewijs. Onder openbare weg wordt alles verstaan dat voor iedereen toegankelijk is, dus ook een parkeerterrein. Maar hoe zit het eigenlijk met de straffen voor rijden zonder rijbewijs?

Lees meer
 De nieuwe indicatieve tabel

Donderdag 04 November 2021

De nieuwe indicatieve tabel

Intussen is de nieuwe indicatieve tabel gepubliceerd. Deze draagt de naam ‘indicatieve tabel van 2020’ maar verscheen pas recentelijk in 2021. De indicatieve tabel is een lijst met forfaitaire vergoedingen die men in principe slechts als indicatie kan gebruiken om schade te begroten, maar de indicatieve tabel is echter niet bindend. Regelmatig moet deze worden geüpdatet zodat deze actueel blijft en de sociaaleconomische veranderingen en omstandigheden in rekening worden gebracht.

Lees meer
 Het belang van de autokeuring

Donderdag 28 Oktober 2021

Het belang van de autokeuring

De regelmatige autokeuring draagt bij tot een veiliger verkeer, gezonder leefmilieu en een betere bescherming voor de consument. Daarom legt de wet de verplichting op om uw wagen te voorzien van een geldig autokeuringsbewijs. Er moet steeds een geldig keuringsbewijs in het voertuig aanwezig zijn wanneer het voertuig zich op de openbare weg bevindt. Dit geldt tevens voor het parkeren van het voertuig op de openbare weg. Enkel wanneer u zich verplaatst naar de autokeuring of naar de garage om het voertuig te laten herstellen geldt deze verplichting niet.

Lees meer
close menu 1u