Wijziging verkeersboete
Wat betekent de wijziging bij verkeersboete?
Sinds 1 maart 2013 zijn er heel wat wijzigingen van toepassing inzake verkeersinbreuken. Hieronder kan u een overzicht vinden omtrent de verschillende wijzigingen.
1. Wijzigingen inzake verkeersinbreuken betreffende het dragen van de veiligheidsgordel en het verkeerdelijk gebruik van kinderzitjes:
Het K.B. van 9 januari 2013(B.S. 31 januari 2013) tot wijziging van het K.B. van 30 september 2005 tot aanwijzing van de overtredingen per graad van de algemene reglementen genomen ter uitvoering van de wet betreffende de politie over het wegverkeer is vanaf 1 maart 2013(art 2.22°/1) van toepassing.
Dit brengt met zich mee dat bepaalde verkeersinbreuken strenger bestraft zullen worden. In het K.B. wordt er verwezen naar wijzigingen in het dragen van de veiligheidsgordel en het gebruik van kinderzitjes. Bepaalde verkeersinbreuken rond het dragen van veiligheidsgordels verschuiven van de eerste naar de tweede graad. Terwijl er bij het verkeerdelijk gebruik van kinderzitjes een zware boete van derde graad wordt opgelegd.
2. Verkeersboetes onmiddellijke inningen met 10% duurder:
Bovendien was het zo dat verkeersboetes die onmiddellijk geïnd worden 10% duurder zouden worden vanaf 1 maart. Aangezien er een probleem opgetreden was in het toepassen van de nieuwe bedragen op de politiecomputers (ISLP-software) werd dit uitgesteld naar 2 april 2013. De nieuwe bedragen zijn op de politiecomputers geïnstalleerd en worden vanaf nu toegepast.
- Voor verkeersovertredingen van de eerste graad wordt er nu 55 euro gerekend in plaats van 50 euro.
- Verkeersovertredingen van de tweede graad lopen op tot 110 euro (voordien 100 euro).
- Verkeersovertredingen van de derde graad zoals men nu ook voor het verkeerd gebruiken van een kinderzitje worden nu bestraft men een boete van 165 euro (voordien 150 euro).
In onderstaande lijst kan u de verschillende inbreuken terugvinden met de aanpassing van de boetes die hierop van toepassing zijn.
- Verkeersinbreuken van de eerste graad:
- Het niet gebruiken van de richtingsaanwijzer
- Fietsen zonder licht
- Verkeersinbreuken van de tweede graad:
- bepaalde verkeersinbreuken rond het dragen van een veiligheidsgordel (veiligheidsgordel niet gebruiken)
- Verkeersinbreuken van de derde graad:
- door het rood rijden
- kinderzitje niet goed gebruiken
Snelheidsovertredingen en andere verkeersinbreuken zullen in tegenstelling tot het voorafgaande geen wijziging ondergaan.
Nog vragen?
Heeft u na het surfen door onze website nog vragen of wenst u concrete informatie te ontvangen, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen en we zullen u binnen 24h contacteren (weekdagen). U kan ons contact center tijdens de kantooruren ook bereiken op het nummer 09/265.00.65.
Neem contact met ons op
Actueel

Dinsdag 08 Februari 2022
1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgasUit een onderzoek van VIAS blijkt dat 6% van de Belgische bestuurders minstens 1x per maand met de auto rijdt nadat hij of zij lachgas heeft gebruikt. Bij jonge bestuurders ligt dit percentage zelfs een stuk hoger. Lachgas is dan wel niet detecteerbaar door een test, maar het heeft wel een grote invloed op de rijvaardigheid en verkeersveiligheid.
Lees meer
Maandag 07 Februari 2022
Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanterSinds 2022 zien de onmiddellijke inningen, ook wel beter bekend als de ‘boetebrief’ er in België anders uit. Met deze wijziging was het de bedoeling om de onmiddellijke inningen moderner, duidelijker en beter aangepast aan de overtreder te maken. Het doel was om ervoor te zorgen dat het voor de overtreder eenvoudiger en sneller is om de brief te lezen en de boete te betalen.
Lees meer
Dinsdag 14 December 2021
De privatisering van de trajectcontroles bekeken vanuit een juridisch standpuntDe verruiming van de GAS-Wet geeft gemeenten de mogelijkheid om voortaan ook beperkte snelheidsovertredingen binnen het eigen grondgebied te bestraffen met een administratieve sanctie. Vijf gemeenten sloten meteen een contract met een aantal privébedrijven om binnen deze nieuwe bevoegdheid trajectcontroles op hun grondgebied te voorzien. Een beperkte investering voor de lokale overheid dus, die als kleine speler logischerwijs het comparatief voordeel verliest. Het idee dat verkeersboetes het voorwerp uitmaken van een particulier verdienmodel, beroerde de gemoederen en lokte bij experts en menig politicus verontwaardiging uit. Los van de politieke bezorgdheden, moet ook vanuit juridisch oogpunt met de grootste omzichtigheid naar een dergelijk samenwerking gekeken worden.
Lees meer