Voorlopig rijbewijs: strengere regels!

Vanaf 3 februari 2014 gaan enkele nieuwe regels in werking omtrent het voorlopig rijbewijs. Met deze veranderingen hoopt de federale overheid meer veiligheid te creëren tijdens de rijopleiding. Hiernaast zullen voortaan ook gebrevetteerde rijinstructeurs, in dienst bij een vzw, kunnen lesgeven tegen betaling. 

Nieuwe regels voorlopig rijbewijs

  • De naam van de begeleider moet op het voorlopig rijbewijs staan. Nog tot eind januari mag men één passagier vervoeren bovenop de begeleider.
  • Twee maal falen voor het praktisch examen? Voortaan verplicht zes uur les volgen in een erkende rijschool.

Nieuwe vorm van lessen

  • Indien je niet over de middelen beschikt om via een erkende rijschool een opleiding te volgen kan je voortaan tegen betaling les volgen bij een gebrevetteerde rijinstructeur in dienst bij een vzw.
  • Hiermee creëert men een brug tussen de opleiding in een rijschool en de vrije opleiding.
  • Bij een opleiding in een rijschool kan je vanaf 20u les een voorlopig rijbewijs zonder begeleider verkrijgen.
  • Bij een vrije opleiding is er iemand uit je omgeving je begeleider.

Wat blijft zoals het was?

  • De termijnen blijven behouden.
  • Dit betekent dat je 36 maanden mag rondrijden met een voorlopig rijbewijs met begeleider.
  • Heb je een voorlopig rijbewijs zonder begeleider, dan heb je 18 maanden tijd.
  • Na het verstrijken van deze termijn wordt de kandidaat verplicht de opleiding verder te volgen via een erkende rijschool. Daar moet de kandidaat minstens zes uur rijles gevolgd hebben.

Wie verder het praktisch examen wil afleggen zal minstens drie maanden in het bezit moeten zijn van een voorlopig rijbewijs. Ook moet het hoogstens drie jaar geleden zijn dat men geslaagd was voor het theoretisch examen.

Deze nieuwe regeling omtrent het voorlopig rijbewijs gaat in werking voor alle rijbewijzen uitgegeven vanaf 3 februari 2014.

Nog vragen?

Heeft u na het surfen door onze website nog vragen of wenst u concrete informatie te ontvangen, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen en we zullen u binnen 24h contacteren (weekdagen). U kan ons contact center tijdens de kantooruren ook bereiken op het nummer 09/265.00.65.

Neem contact met ons op

Vraag ons gratis advies

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u