Technische eisen bromfietsen

 

Gelijkschakeling van oldtimer met motorfietsen

In het koninklijk besluit van 26 maart 2014 tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 oktober 1974 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de bromfietsen, de motorfietsen en hun aanhangwagens moeten voldoen, dat sommige bepalingen van koninklijk besluit van 10 oktober 1971 vernieuwt, wordt in artikel 1 het gebruik van een oldtimer gelijkgeschakeld met motorfietsen, betreffende de technische eisen ervan.

Beperking gebruik van bepaalde voertuigen

Daarnaast stelt het artikel dat een aantal gebruiken door bepaalde voertuigen niet mogen worden aangewend, namelijk voor commercieel en professioneel gebruik, voor woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer, voor bezoldigd vervoer en met bezoldigd vervoer van personen gelijkgesteld vervoer, voor gebruik als werktuig of werkmiddel alsook voor interventieopdrachten.

Specifiek voor voertuigen uitgerust met rupsbanden wordt het gebruikt bovendien beperkt tot oldimermanifestaties en proefritten binnen een straal van drie kilometer vanaf de stallingsplaats van het voertuig.

Voertuigen ouder dan 25 jaar (nieuwe regeling vanaf 30.06.2014)

Vanaf 30.06.2014 geldt voor voertuigen die meer dan 25 jaar geleden in dienst zijn genomen en ingeschreven dat die zijn uitgesloten van volgend gebruik :

 - commercieel en professioneel gebruik;

- woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer;

- bezoldigd vervoer en met bezoldigd vervoer van personen gelijkgesteld gratis vervoer;

- gebruik als werktuig of werkmiddel alsook voor interventieopdrachten.

Voor voertuigen uitgerust met rupsbanden wordt het gebruik beperkt tot :

- oldtimermanifestaties;

- proefritten binnen een straal van 3 km vanaf de stallingsplaats van het voertuig."

Neem contact met ons op

Vraag ons gratis advies

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in Belgiƫ!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu