Rijden zonder verzekering
Wat betekent de wijziging bij rijden zonder verzekering?
Rijden zonder verzekering behoort tot een van de zwaarste verkeersovertredingen. Overtreders riskeren een gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en een geldboete van 800 EUR tot 8000 EUR. Daarenboven kunnen de rechtbanken een rijverbod uitspreken met een duur van acht dagen tot vijf jaar of levenslang. Alsook de verbeurdverklaring van het voertuig bevelen.
Indien men zich in een staat van herhaling bevindt worden dergelijke overtredingen bestraft volgens het principe van gekruiste recidive, dit houdt in dat er bij iedere nieuwe overtreding binnen de drie jaar na de vorige veroordeling een systematisch langer rijverbod zal worden opgelegd. Eveneens zal de betrokkene iedere keer opnieuw moeten slagen in de vier herstelexamens om zijn rijbewijs terug te krijgen. Dit houdt in dat wie twee keer binnen de drie jaar wordt betrapt, een rijverbod krijgt van minstens drie maanden. Bij een tweede recidive binnen de drie jaar na een vorig veroordelend vonnis bedraagt het rijverbod minstens zes maanden, bij een derde recidive wordt dit negen maanden. Bij elke verlening geldt steeds de vereiste om te slagen in de vier herstelexamens indien men het rijbewijs terug wil.
Neem contact met ons op
Actueel

Dinsdag 08 Februari 2022
1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgasUit een onderzoek van VIAS blijkt dat 6% van de Belgische bestuurders minstens 1x per maand met de auto rijdt nadat hij of zij lachgas heeft gebruikt. Bij jonge bestuurders ligt dit percentage zelfs een stuk hoger. Lachgas is dan wel niet detecteerbaar door een test, maar het heeft wel een grote invloed op de rijvaardigheid en verkeersveiligheid.
Lees meer
Maandag 07 Februari 2022
Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanterSinds 2022 zien de onmiddellijke inningen, ook wel beter bekend als de ‘boetebrief’ er in België anders uit. Met deze wijziging was het de bedoeling om de onmiddellijke inningen moderner, duidelijker en beter aangepast aan de overtreder te maken. Het doel was om ervoor te zorgen dat het voor de overtreder eenvoudiger en sneller is om de brief te lezen en de boete te betalen.
Lees meer
Dinsdag 14 December 2021
De privatisering van de trajectcontroles bekeken vanuit een juridisch standpuntDe verruiming van de GAS-Wet geeft gemeenten de mogelijkheid om voortaan ook beperkte snelheidsovertredingen binnen het eigen grondgebied te bestraffen met een administratieve sanctie. Vijf gemeenten sloten meteen een contract met een aantal privébedrijven om binnen deze nieuwe bevoegdheid trajectcontroles op hun grondgebied te voorzien. Een beperkte investering voor de lokale overheid dus, die als kleine speler logischerwijs het comparatief voordeel verliest. Het idee dat verkeersboetes het voorwerp uitmaken van een particulier verdienmodel, beroerde de gemoederen en lokte bij experts en menig politicus verontwaardiging uit. Los van de politieke bezorgdheden, moet ook vanuit juridisch oogpunt met de grootste omzichtigheid naar een dergelijk samenwerking gekeken worden.
Lees meer