Rijden zonder verzekering

 

Rijden zonder verzekering behoort tot een van de zwaarste verkeersovertredingen. Overtreders riskeren een gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en een geldboete van 800 EUR tot 8000 EUR. Daarenboven kunnen de rechtbanken een rijverbod uitspreken met een duur van acht dagen tot vijf jaar of levenslang. Alsook de verbeurdverklaring van het voertuig bevelen.

Indien men zich in een staat van herhaling bevindt worden dergelijke overtredingen bestraft volgens het principe van gekruiste recidive, dit houdt in dat er bij iedere nieuwe overtreding binnen de drie jaar na de vorige veroordeling een systematisch langer rijverbod zal worden opgelegd. Eveneens zal de betrokkene iedere keer opnieuw moeten slagen in de vier herstelexamens om zijn rijbewijs terug te krijgen. Dit houdt in dat wie twee keer binnen de drie jaar wordt betrapt, een rijverbod krijgt van minstens drie maanden. Bij een tweede recidive binnen de drie jaar na een vorig veroordelend vonnis bedraagt het rijverbod minstens zes maanden, bij een derde recidive wordt dit negen maanden. Bij elke verlening geldt steeds de vereiste om te slagen in de vier herstelexamens indien men het rijbewijs terug wil.

Neem contact met ons op

Vraag ons gratis advies

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u