Inschrijving voertuigen

 

Begripsomschrijving van voertuigen werd gewijzigd

In het koninklijk besluit van 23 maart 2014 tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 betreffende de inschrijving van voertuigen, dat in werking is getreden 31 maart 2014, worden een aantal bepalingen van het koninklijk besluit van 20 juli 2001, dat de inschrijving van voertuigen omvat, vervangen.

"6° voertuig :

a) elk voertuig dat beantwoordt aan de begripsomschrijvingen vermeld in artikel 1, § 2, van het koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen;

b) elk voertuig dat beantwoordt aan de begripsomschrijvingen vermeld in artikel 1, § 1, van het koninklijk besluit van 10 oktober 1974 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de bromfietsen, de motorfietsen en hun aanhangwagens moeten voldoen.”

Er wordt  in de definitie naar een ander koninklijk besluit verwezen in plaats van daadwerkelijk een motorfietser, driewieler en vierwieler te omschrijven.

Een bromfiets en lichte vierwieler worden nu ook aanzien als een voertuig in de zin van het koninklijk besluit van 2001.

Inschrijving voor bromfietsen en lichte vierwielers

Daarenboven vervangt artikel 2 van hetzelfde besluit de bepalingen onder 10° van het oude besluit.

Bijgevolg is inschrijving niet verplicht voor bromfietsen en lichte vierwielers, met uitzondering van de nieuwe en reeds ingeschreven voertuigen:

Inschrijving voor elektrische fietsen met trapondersteuning …

Ten slotte is inschrijving ook niet verplicht voor elektrische fietsen met trapondersteuning waarvan de aandrijfkracht geleidelijk vermindert en wordt onderbroken wanneer de bestuurder ophoudt met trappen, voertuigen bestemd voor gebruik door lichamelijk gehandicapten, zelfbalancerende  voertuigen (segways), elektrische autopeds en minimotoren (pocket-bikes).

De factuurdatum is van belang om de verplichting tot inschrijving na te gaan, de bestelbon is hieromtrent irrelevant.

Indien een voertuig uit het buitenland wordt geïmporteerd en in diens land van afkomst ook inschreven, is er vanaf 31 maart 2014 verder een verplichte inschrijving in België nodig.

Neem contact met ons op

Vraag ons gratis advies

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u