Beveiligingsmaatregelen

 

Verval van het recht tot sturen op grond van de medische of psychische rijongeschiktheid

Het in artikel 42 Wegverkeerswet vervatte beveiligingsrijverbod kan voortaan ook worden opgelegd wanneer ten gronde de opschorting van de straf of de internering wordt gelast. Artikel 42, tweede lid Wegverkeerswet bepaalt voortaan zeer duidelijk dat het opleggen van het beveiligingsrijverbod mogelijk is in elke graad van veroordeling, ongeacht wie het rechtsmiddel heeft ingesteld. Het beveiligingsrijverbod betreft bijgevolg geen straf, maar een beveiligingsmaatregel. Als de rechter voortaan een ongeschiktheid op medische of geestelijke grond vaststelt, zal hij een beveiligingsrijverbod opleggen voor onbepaalde duur. De duur van het verval is afhankelijk van het bewijs dat de betrokkene niet meer ongeschikt is om een motorvoertuig te besturen (artikel 42, derde lid, Wegverkeerswet). De te volgen procedure ligt vervat in artikel 44 Wegverkeerswet. Deze stelt dat de betrokkene ten vroegste om herziening van het verval kan vragen na zes maanden te rekenen van de dag van de uitspraak van het vonnis dat in kracht van gewijsde is gegaan. Indien het verzoek wordt afgewezen, dan kan geen nieuw verzoek worden ingediend voor een termijn van zes maanden, te rekenen van de datum van de afwijzing, is verstreken.

Neem contact met ons op

Vraag ons gratis advies

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u