Wat riskeert u?

A. Zeer vervelend en altijd ongelegen: een parkeerboete

Verkeerd parkeren is een overtreding van de tweede graad.

De straffen voor een overtreding van tweede graad zijn:

 • geldboete 160 euro en 2000 euro
 • Rijverbod (facultatief en dus geen verplichting voor de rechter)
 • Jonge bestuurders krijgen steeds een rijverbod en moeten het theoretisch of praktisch examen opnieuw doen bij drie overtredingen in één jaar.

In bepaalde gevallen kan uw voertuig ook worden gesleept. In dat geval zal u bijkomend de takelkosten dienen te betalen.

Wat bij herhaling? Krijgt u voor de tweede keer binnen het jaar een parkeerboete? Dan verdubbelen de boetebedragen. Verzet u tegen uw boete. Vraag gratis advies aan onze specialisten.

Heeft u gegronde redenen dan kan u zich tegen de boete (en eventueel de takelkosten) verzetten : Vraag zeker gratis advies aan onze specialisten.

B. Parkeerboete nu ook als GAS-boete!

Wat is gewijzigd?

Sinds 01.07.2014 kunnen gemeenten GAS-boeten opleggen voor overtredingen op het stilstaan en parkeren, voor overtredingen op het verkeersbord C3, d.i. verboden toegang in beide richtingen, alsook voor overtredingen op het verkeersbord F103, d.i. de voetgangerszone, die werden vastgesteld met automatisch werkende toestellen.

Deze boetes variëren van 58 euro tot 345 euro, afhankelijk van de ernst van de inbreuk:

 • Op een overtreding van de eerste graad, bijvoorbeeld het niet respecteren van een parkeerverbod, staat een boete van 58 euro.
 • De overtredingen van de tweede graad, zoals parkeren of stilstaan op autowegen of parkeren op een plaats waar het een gevaar vormt voor andere weggebruikers, worden bestraft met een boete van 116 euro.

Administratieve sancties voor:

 1. verboden toegang in beide richtingen (verkeersbord C3)
 2. de voetgangerszone (verkeersbord F103)
 3. en voor zover vastgesteld met een automatisch werkende toestel

Hoeveel bedraagt de GAS-boete:

 • Eerste graad:    58 euro
 • Tweede graad: 116 euro
 • Derde graad:     geen bedrag vastgelegd

Pas op! Een parkeerboete is geen retributie

In de meeste steden moet u betalen om te (mogen) parkeren.

Doet u dat niet dan zal de stad of de gemeente, al dan niet door de tussenkomst van een privémaatschappij die de parkeerplaatsen uitbaat, een retributie uitschrijven.

 

Hier spreken we niet over een parkeerboete. Met uitzondering van de GAS-boetes mogen parkeerboetes alleen door de politie uitgeschreven worden.

 

C. Wat betekent de wet over het parkeerverbod in de praktijk?

In het merendeel van de gvallen kan en zal er weinig discussie bestaan of u op een bepaalde plaats wel dan niet mag stilstaan of parkeren.

 

Maar in sommige gevallen kan -net door de afwezigheid van duidelijk opgestelde verkeersborden- niet altijd duidelijk worden afgeleid of u mag stilstaan of parkeren.

 

Zo mag u in elk geval niet parkeren:

 • op een fietspad, zebrapad of voetpad;
 • op een bushalte;
 • onder een brug (tenzij er specifieke parkeerborden staan);
 • binnen de vijf meter voor een kruispunt en op dat kruispunt zelf;
 • op minder dan twintig meter voor een verkeerslicht;
 • voor een garagepoort;
 • naast een onderbroken gele lijn;
 • op een gehandicaptenplaats.

Het is altijd aangewezen te kijken of er verkeersborden in de buurt staan opgesteld. Zij geven in de meeste gevallen aan waar u wel of niet mag parkeren.

D. Minnelijke schikking

Veel parkeerboetes worden door de politie en het parket van de Procureur des Konings afgehandeld met een onmiddellijke inning en een minnelijke schikking.

U ontvangt naast het Proces-verbaal een overschrijvingsformulier met de vraag om uw boete te betalen.

 

U betaalt tijdig? In dit geval zal u niet voor de politierechtermoeten verschijnen.

U betwist? Als u dus denkt dat uw parkeerboete onterecht werd opgelegd is het aangewezen zeker contact op te nemen met onze specialisten voor gratis advies.

E. Raadpleeg onze database met uitspraken en vonissen!

Indien u een verkeersinbreuk pleegde en hiervoor werd gedagvaard wenst u dan ook graag meer concreet te weten wat u kan verwachten als straf. Wij hebben dan ook gedurende jaren vonnissen verzameld van de diverse politierechtbanken en dit in volledig Vlaanderen en Brussel. U kan deze hier ontdekken.

Nog vragen?

Heeft u na het surfen door onze website nog vragen of wenst u concrete informatie te ontvangen, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen en we zullen u binnen 24h contacteren (weekdagen). U kan ons contact center tijdens de kantooruren ook bereiken op het nummer 09/265.00.65.

Bereken je boete

Bereken uw boete

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in Belgiƫ!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu