Rechtspraak

Bereiken van in de wet voorzien alcoholgehalte is sowieso strafbaar 

Het bereiken of overschrijden van het alcoholgehalte dat in de wet voorzien is, is een misdrijf ook wanneer dit geen invloed heeft op de rijcapaciteiten van de betrokkene. (Cass. 25 november 1965, Pas. 1966, I, 402° 

Misdrijf voltrokken na weigering 

Eens de weigering om zich aan de ademtest te onderwerpen uitgesproken wordt, is het misdrijf voltooid ook al komt de betrokkene nadien terug op zijn weigering en al blijft hij ter plaatse en onder toezicht van de Rijkswacht. (Cass. 5 januari 1975, R.W. 1970-1971, 1446) 

Geen bijzonder bewijsmiddel 

Het bewijs van het intoxicatiemisdrijf is niet aan een bijzonder bewijsmiddel gebonden. De rechter oordeelt soeverein of het misdrijf bewezen is of niet. (Cass. 25 april 1996, R.W. 1996-1997, 1227, met noot E. DESMEDT) 

Geen tijdsgrens voor afnemen ademtest 

Voor het afnemen van de ademtest is geen tijdsgrens gesteld en de ademtest moet zeker niet afgelegd worden “terwijl” de betrokkene stuurt. (Cass., 30 mei 1978, Pas. 1978, I, 1119) 

Bewijs alcoholintoxicatie 

De alcoholintoxicatie kan slechts bewezen worden voor zover deze gemeten  wordt hetzij door een ademanalysetoestel hetzij door een bloedanalyse. (Pol. Antwerpen, 30 juni 1998, Verkeersrecht 98/33) De rechter mag de bewijskracht van de uitslag van een regelmatige bloedanalyse niet ontkennen maar dat belet hem niet rekening te houden met de eliminatiefactor en te oordelen dat het alcoholgehalte op het ogenblik van de feiten hoger lag dan dat van de bloedanalyse (Cass. 24 juni 1968, Pas. 1968, I, 1227) 

Geen wettige weigering voor ademtest 

Anders dan bij art. 63, § 1 van de wegverkeerswet, voorziet deze wet bij de ademtest of -analyse niet in een weigering wegens wettige reden. De wetgever neemt aan dat er geen wettige medische reden bestaat om zich aan een ademtest of –analyse te onttrekken. (Pasin. 1990, 1627) 

Wat het weigeren van de bloedproef betreft kan het volgende worden gezegd: de wettige redenen zullen meestal voortvloeien uit de lichamelijke toestand van de persoon. 

Bestuurder 

Alleen de bestuurders van voertuigen en rijdieren kunnen gestraft worden op grond van art. 34, 1° Wegverkeerswet en niet de bestuurders van trek en -last dieren of vee. Een kruiwagen is een voertuig en zijn bestuurder kan gestraft worden voor dronkenschap aan het stuur. ( Corr. Kortrijk, 11 december 1970, R.W. 1971- 1972, 1264) 

Het  gegeven dat een persoon achter het stuur van een geparkeerd voertuig zit, betekent niet noodzakelijk dat die persoon een bestuurder was in de zin van art. 2.13 Wegcode. Indien men niet kan bewijzen dat die persoon een rijbeweging met dat voertuig heeft gemaakt, kan die persoon niet veroordeeld worden voor dronkenschap of alcoholintoxicatie. Ook niet wanneer hij slapend achter het stuur van de wagen aangetroffen werd en tekenen van dronkenschap of alcoholintoxicatie vertoont. (Pol. Charleroi 22 december 2005, VAV 2007, 212-213)

Nog vragen?

Heeft u na het surfen door onze website nog vragen of wenst u concrete informatie te ontvangen, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen en we zullen u binnen 24h contacteren (weekdagen). U kan ons contact center tijdens de kantooruren ook bereiken op het nummer 09/265.00.65.

Bereken je boete

Bereken uw boete

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u