Inhoudstabel

Wat is het verschil tussen intoxicatie en dronkenschap?

Intoxicatie en dronkenschap zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar wel degelijk een verschillende betekenis hebben. Alcoholintoxicatie wordt namelijk wetenschappelijk vastgesteld met een geijkt meetinstrument. Dit maakt een berekening van het promille aan alcohol in uw bloed. Bij geïntoxiceerd rijden is een geldboete en een rijverbod mogelijk. Soms moet u ook het theoretisch of praktisch rijexamen opnieuw afleggen en/of herstelonderzoeken ondergaan. 

Geslaagd met beperkte geldigheid 

De arts en psycholoog kunnen u ook het attest ‘geslaagd met beperkte geldigheid’ afleveren. In dat geval gaat u met het attest naar de Dienst Rijbewijzen, waar u een rijbewijs met beperkte geldigheid krijgt. Voordat de geldigheidstermijn van dat rijbewijs afloopt, moet u voor een nieuw herstelonderzoek langsgaan bij hetzelfde examencentrum als waar u de eerste keer ging. U krijgt dan een nieuwe kans om de termijn te verlengen of uw rijbewijs definitief terug te krijgen.

Beging u een overtreding en wil u weten of u een boete mag verwachten of uw rijbewijs kwijt bent? Bereken dan hieronder uw boete, of stel uw vraag rechtstreeks aan de verkeersadvocaten van IntoLaw.

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu