Inhoudstabel

Wat als u uw rijbewijs kwijtgeraakte, maar geslaagd bent met beperkte geldigheid?

Als u, door een overtreding te begaan, uw rijbewijs kwijtgeraakt, is dit niet voor altijd. Afhankelijk van uw overtreding krijgt u het gewoon terug als uw rijverbod afloopt, of moet u herstelonderzoeken ondergaan. Vooral bij alcohol- of drugsgerelateerde verkeersovertredingen wordt een herstelonderzoek vaak opgelegd.

Een arts en psycholoog gaan dan na of u zowel mentaal als fysiek in staat bent om u nog in het verkeer te begeven. Afhankelijk van de resultaten bepaalt de arts of u rijgeschikt, rijongeschikt of rijgeschikt afhankelijk van voorwaarden bent. 

Geslaagd met beperkte geldigheid 

De arts en psycholoog kunnen u ook het attest ‘geslaagd met beperkte geldigheid’ afleveren. In dat geval gaat u met het attest naar de Dienst Rijbewijzen, waar u een rijbewijs met beperkte geldigheid krijgt. Voordat de geldigheidstermijn van dat rijbewijs afloopt, moet u voor een nieuw herstelonderzoek langsgaan bij hetzelfde examencentrum als waar u de eerste keer ging. U krijgt dan een nieuwe kans om de termijn te verlengen of uw rijbewijs definitief terug te krijgen.

Beging u een overtreding en wil u weten of u een boete mag verwachten of uw rijbewijs kwijt bent? Bereken dan hieronder uw boete, of stel uw vraag rechtstreeks aan de verkeersadvocaten van IntoLaw.

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu