Inhoudstabel

Procedure verval van recht tot sturen

Hoe verloopt de procedure van de betekening van het verval van het recht tot sturen?

De procedure van een rijverbod kent verschillende fases. In eerste instantie wordt u door de politie in kennis gesteld van uw rijverbod. Zij betekenen uw rijverbod, daarna tekent u persoonlijk de kennisgeving van het verval van het recht tot sturen in drievoud en krijgt u één exemplaar. Is het vonnis bij verstek geveld en het vonnis is nog niet aan u betekend werd, kan u verzet of hoger beroep aantekenen.

Met uw exemplaar van de kennisgeving en uw rijbewijs biedt u zich aan op de griffie van de politierechtbank waar u werd veroordeeld. In de meeste arrondissementen kan u het rijbewijs met de kennisgeving ook door een derde partij laten aanbieden. U heeft hiervoor 4 werkdagen de tijd.

Zelfs als uw rijbewijs al op de griffie of op een andere rechtbank ligt, moet u zich toch aan te bieden om verdere gerechtelijke stappen te vermijden. Enkel in het geval dat u geen rijbewijs heeft, moet u zich niet aanbieden. Het rijverbod begint op de vijfde werkdag nadat u de kennisgeving heeft ondertekend of sluit aan bij een lopend rijverbod.

De termijnen zijn bij wet vastgelegd en kunnen niet worden gewijzigd. Het is ook een optie om het rijbewijs met de kennisgeving ook te laten aanbieden of aangetekend opsturen binnen de gestelde termijn. Dit gebeurt wel op eigen risico. De datum van ingang van de termijn wordt bepaald door de aankomst van het rijbewijs op de griffie.

Bereken je boete

Bereken uw boete
Imke Vervaet

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u