Procedure verval van recht tot sturen

Hoe verloopt de procedure van de betekening van het verval van het recht tot sturen?

De procedure van een rijverbod kent verschillende fases. In eerste instantie wordt u door de politie in kennis gesteld van uw rijverbod. Zij betekenen uw rijverbod, daarna tekent u persoonlijk de kennisgeving van het verval van het recht tot sturen in drievoud en krijgt u één exemplaar. Is het vonnis bij verstek geveld en het vonnis is nog niet aan u betekend werd, kan u verzet of hoger beroep aantekenen.

Met uw exemplaar van de kennisgeving en uw rijbewijs biedt u zich aan op de griffie van de politierechtbank waar u werd veroordeeld. In de meeste arrondissementen kan u het rijbewijs met de kennisgeving ook door een derde partij laten aanbieden. U heeft hiervoor 4 werkdagen de tijd.

Zelfs als uw rijbewijs al op de griffie of op een andere rechtbank ligt, moet u zich toch aan te bieden om verdere gerechtelijke stappen te vermijden. Enkel in het geval dat u geen rijbewijs heeft, moet u zich niet aanbieden. Het rijverbod begint op de vijfde werkdag nadat u de kennisgeving heeft ondertekend of sluit aan bij een lopend rijverbod.

De termijnen zijn bij wet vastgelegd en kunnen niet worden gewijzigd. Het is ook een optie om het rijbewijs met de kennisgeving ook te laten aanbieden of aangetekend opsturen binnen de gestelde termijn. Dit gebeurt wel op eigen risico. De datum van ingang van de termijn wordt bepaald door de aankomst van het rijbewijs op de griffie.

Neem contact met ons op

Vraag ons gratis advies
Imke Vervaet

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

close menu 1u