Werknemer veroorzaakt schade aan bedrijfsmateriaal

A) Een werknemer beschadigde heel wat rollend materiaal, kan de werkgever die kosten verhalen op de familiale verzekering van de werknemers?

B) Kan de autoverzekering van de werknemer aangesproken worden door de werkgever in het kader van schade op een bedrijfsparking veroorzaakt door de werknemer?


Wij hebben uw vraag laten bekijken door onze juridische experten.

A)

Een familiale verzekering dient om de aansprakelijkheid te dekken voor schade die iemand veroorzaakt in zijn privéleven aan derden. Ongevallen in het kader van de beroepsactiviteit zijn hierbij uitgesloten. Daarnaast is er ook sprake van een contractuele relatie, ook hierbij komt de familiale verzekering niet tussen. De schade veroorzaakt door de werknemers aan rollend materiaal kan dus niet op de familiale verzekering verhaald worden.

Dit laatste neemt niet weg dat de werknemer mogelijks wel persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade, op basis van een zware fout, opzet of vaak voorkomende lichte fout.

B)

Wat betreft de schade veroorzaakt door de werknemer op de parking, dient er een onderscheid gemaakt te worden tussen een privévoertuig van de werknemer of een bedrijfswagen.

Indien de schade werd veroorzaakt met een privévoertuig van de werknemer kan deze inderdaad voor de schade worden aangesproken. De verzekering BA-auto komt namelijk tussen voor de materiele schade veroorzaakt aan derden.

Indien de schade werd veroorzaakt door de werknemer met een bedrijfsvoertuig zal dit evenwel niet zo eenvoudig zijn. Gelet op artikel 42, 2° jo artikel 1384, lid 3 BW zal de veroorzaakte schade immers worden aangemerkt als ‘eigen schade’ waardoor deze van vergoeding uitgesloten is.


Heb je nog een vraag of wens je dat onze juridische experten dit verder met jou opnemen? Laat het ons weten!

Neem contact met ons op

Vraag ons gratis advies
Nicolas De Mulder

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

close menu 1u