Zwaardere boete voor onleesbare nummerplaat?

 Zwaardere boete voor onleesbare nummerplaat?

Wat als uw nummerplaat onleesbaar is? IntoLaw verduidelijkt wat de wet hierover zegt en waarom minister Bellot de boete dit jaar nog wilt verdubbelen.

  • Hoe worden nummerplaten onleesbaar gemaakt?
  • Wat zegt de wet over uw nummerplaat?
  • Wat als uw nummerplaat per ongeluk beschadigd raakte?

Controleert u regelmatig of uw nummerplaat goed leesbaar is? Wie op onze Belgische wegen betrapt wordt met een onleesbare nummerplaat, riskeert immers een boete van 58 euro. Te weinig, vindt minister van Mobiliteit François Bellot. Daarom zal dit jaar de wet aangepast en de boete voor de verkeersovertreding verdubbeld worden.

Hoe worden nummerplaten onleesbaar gemaakt?

Vergis u niet: in de meeste gevallen is er geen sprake van onwetendheid, maar wordt de nummerplaat wel degelijk opzettelijk onleesbaar gemaakt. Bestuurders van 4X4’s laten hiervoor bijvoorbeeld de achterkant van de wagen helemaal vuil worden en motorrijders plooien hun nummerplaat om niet geflitst te worden. 

Ook de trekhaak voor de nummerplaat plaatsen is een gekende manier om aan een boete te ontsnappen. Online circuleren zelfs tutorials om uw nummerplaat ongemerkt onleesbaar te maken met transparante stickers.

Wat zegt de wet over uw nummerplaat?

Artikel 31 van het KB van 20 juli 2001 betreffende de inschrijving van voertuigen verbiedt de bestuurder uitdrukkelijk de nummerplaten te bedekken, zelfs met een doorzichtige stof. Maar ook wie per ongeluk met een onleesbare nummerplaat rondrijdt is uiteraard strafbaar. Vorig jaar werden meer dan 35000 boetes uitgeschreven voor onleesbare nummerplaten.

Daarom wil minister Bellot de boete optrekken van 58 euro naar 116 euro. De Raad van State, de ministerraad en de deelstaten moeten hun zegen nog geven over dit voorstel, maar Bellot hoopt de wet er alsnog voor het einde van 2018 door te krijgen.  

Wat als uw nummerplaat per ongeluk beschadigd raakte?

Is uw nummerplaat onopzettelijk onleesbaar en wilt u een boete vermijden? Op de website van de FOD Mobilititeit vindt u in de rubriek DIV de te volgen procedure voor het aanvragen van een duplicaat. Volg deze stappen correct om te vermijden dat u tijdelijk zonder kenteken rondrijdt!

Beging u een andere overtreding en wilt u weten welke boete u boven het hoofd hangt? Vul onderstaand formulier in of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u