Wijzigingen vanaf 01.01.2017

 Wijzigingen vanaf 01.01.2017

Vanaf 01.01.2017 zijn er enkele belangrijke wijzigingen van kracht:Verhoging opdeciemenVerhoging minnelijke schikkingenMaximale snelheid 70

 

1.       Verhoging opdeciemen:

 

Geldboetes en de verplichte bijdrage aan het slachtofferfonds uitgesproken door een strafrechter worden fors opgetrokken vanaf 1 januari 2017.

 

  • Voor feiten gepleegd vanaf 1 januari 2017:

In de programmawet van 25 december 2016 zijn de opdeciemen verhoogd van 50 naar 70. Dit heeft tot gevolg dat de strafrechtelijke geldboetes voor feiten die worden gepleegd vanaf 1 januari 2017 niet langer met 6, maar met 8 moeten vermenigvuldigd worden.

  • Voor elke uitspraak vanaf 01 januari 2017:

Ook de verplichte bijdrage aan het slachtofferfonds, die tot nu toe met 6 moest vermenigvuldigd worden, moet voortaan met 8 vermenigvuldigd worden, wat neerkomt op € 200. Wat betreft deze verplichte bijdrage, wordt de verhoging in tegenstelling tot de boetes zelf wél meteen toegepast in alle vonnissen vanaf 1 januari 2017.

 

2.       Verhoging minnelijke schikkingen:

 

Ook de minnelijke schikkingen en onmiddellijke inningen zullen verhoogd worden met 5 %.

 

Wanneer? Deze verhoging is echter nog niet concreet opgenomen in de wetgeving. Het is met andere woorden zeker dat deze bedragen zullen stijgen in de loop van 2017, maar het is momenteel nog de vraag wanneer dit precies zal gebeuren. Hiervoor is het afwachten op de publicatie van een besluit in het Belgisch Staatsblad.

 

Wij volgen dit op en houden je verder van op de hoogte.

 

3.       Maximale snelheid 70

 

70 km/u is de nieuwe standaard vanaf 1 januari 2017.

 

Sinds 1 januari 2017 is de maximumsnelheid op de Vlaamse gewestwegen verlaagd van 90 km/u naar 70 km/u. Dit was in het verleden al op bijzonder veel wegen buiten de bebouwde kom het geval, omdat er een verkeersbord was aangebracht waaruit de maximale toegelaten snelheid van 70 km/u bleek. Al deze verkeersborden zullen nu worden weggehaald, omdat er in principe enkel zo een verkeersbord moet worden aangebracht indien het om een uitzondering gaat.

 

Waar u er vroeger mocht van uitgaan dat u 90 km/u mocht rijden op een gewestweg indien er geen verkeersborden waren aangebracht, is dit nu slechts 70 km/u. Enkel waar het verkeersbord dat de maximale snelheid van 90 km/u aangeeft is aangebracht, mag u wel degelijk 90 km/u rijden.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u