Wat doen de nieuwste flitscamera’s?

 Wat doen de nieuwste flitscamera’s?

Wat kunnen de nieuwste soorten flitscamera’s? Welke boetes zullen eraan vasthangen? Ontdek de nieuwste generatie flitser met IntoLaw.

·      Wat kunnen de nieuwste flitscamera’s?

·      Wanneer begint België ze te gebruiken?

·      Welke andere superflitsers bestaan er?

 

In Frankrijk kennen de automobilisten de nieuwste generatie flitspalen al. Nu toont België ook interesse om boetes voor te hard rijden nog efficiënter te maken. Maar wat kunnen die nieuwe flitspalen allemaal? En hoe verschillen ze van de superflitsers die we nu al kennen? Dat ontdekt u met IntoLaw.

 

Wat kunnen de nieuwste flitscamera’s?

De nieuwste generatie flitscamera’s zorgden in Frankrijk al voor een hoop flitsboetes. Binnenkort zal dat aantal ook in België oplopen dankzij de superradar. Maar hoe komt het dat die zoveel meer overtredingen vastlegt dan de andere versies? Dat is vooral te wijten aan een groter gezichtsveld. De superradar kan namelijk al flitsboetes uitdelen voor te hoge snelheid op 400 meter afstand. Bovendien zal de flitser niet echt flitsen, maar inbreuken via infrarood vastleggen.

Daarbij kan de superradar ook filmpjes maken om de foto’s te ondersteunen én mobiel in te zetten zijn. Binnenkort let u dus beter ruim op voorhand op uw snelheid.

 

Wanneer begint België ze te gebruiken?

Wanneer nieuwe toestellen worden geïmplementeerd in het verkeer, kunnen die maar beter zo foutloos mogelijk werken. Daarom zal het nog even duren vooraleer de nieuwe radar in België flitsboetes zal uitdelen. Voor de uitvoerige testfase en optimalisatie schafte Belgische radarspecialist Sirien alvast een testapparaat aan. “Nu moeten we eerst door een homologatieproces, dat makkelijk een tweetal jaar kan duren”, klinkt het daar.

Op dit moment wordt de werking ervan dus uitvoerig getest in de laboratoria van Sirien, maar ook de Europese en Belgische wetgeving worden ervoor geraadpleegd. Die verschilt namelijk van land tot land. Wanneer zowel de fysieke testfase als de wetgeving op punt staan, zou Sirien de toestellen kunnen verkopen aan de federale politie. Maar dat zal dus nog een tweetal jaar wachten zijn.

 

Welke andere superflitsers bestaan er?

De nieuwe flitsradar is niet het eerste toestel dat de naam ‘superflitser’ krijgt. Op onze wegen krijgen we al langer flitsboetes van slimme camera’s. Logge superflitspaal Lidar laat Gentse automobilisten al op de rem duwen sinds 2015. Daar kwam in 2016 nog een nieuwere generatie bij die 4 verschillende rijvakken en beide rijrichtingen kon vastleggen. Bovendien was die stukken beweeglijker en werd die daarom ook mobiel ingezet.

 

Wat als ik een flitsboete in de bus kreeg? Hoe kan ik zo’n boete aanvechten? Vraag advies aan de experts in verkeersrecht van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u