Wanneer moet ik de boete van iemand anders betalen?

 Wanneer moet ik de boete van iemand anders betalen?

Wanneer moet ik de boete van een andere bestuurder betalen? Welke wetten zorgen voor problemen? Onlangs werd een man tegengehouden voor een openstaande boete waarvan hij zeker wist dat ze niet van hem was. Verwarrende regels maakten zijn portefeuille €300 lichter.

  • Waarom kwam deze leasing-wagen in het nieuws?
  • Wat is de regelgeving omtrent de boete van een huurwagen?
  • Hoe werkt het systeem bij privégebruik?

Het lijkt raar: de boete van een andere bestuurder, die u nota bene niet eens kent, te moeten betalen. Toch overkwam het Jos onderweg naar de kust in zijn leasing-wagen, waardoor een onmiddellijke inning hem prompt €300 lichter maakte. Wat veroorzaakt de verwarring bij leasing-wagens?

 

Waarom kwam deze leasing-wagen in het nieuws?

Toen Jos onderweg was naar de kust met zijn leasing-wagen, leek alles erop te wijzen dat het een leuke dag zou worden. Tot hij werd tegengehouden door de douane. Die lieten hem weten dat er op de nummerplaat van de wagen nog een achterstallige betaling van €300 geregistreerd stond. Verdict? Jos moest meteen betalen of de wagen werd in beslag genomen. Het openstaande bedrag stond echter niet op zijn naam, maar op die van de leasingmaatschappij.

Dit is overigens niet de enige situatie waarin u moet betalen voor een wagen die niet van u is. Maar de regeling over de boete bij bedrijfswagens ligt toch nog iets anders.

 

Wat is de regelgeving omtrent de boete van een huurwagen?

De boete van een huurder van een wagen komt op naam van de leasingmaatschappij, in dit geval LeasePlan, te staan omdat die gezien worden als eigenaar. Hoewel ze het een spijtige zaak vinden, zien ze vooral graten in de huidige regelgeving. Nu wordt er namelijk geen onderscheid gemaakt tussen rechtspersoon en privépersoon. Daardoor kan eender welke bestuurder worden tegengehouden en de openstaande bedragen voor een wagen moeten betalen, zelfs als die niet de wettelijke eigenaar van het voertuig is.

Eigenlijk moet de leasemaatschappij zelf stappen ondernemen om boetes terug te vorderen door de overtredende bestuurder. Doen ze dat niet, dan kan het bedrag door de politie gevorderd worden bij de bestuurder van eender welke wagen van het bedrijf.

 

Hoe werkt het systeem bij privégebruik?

Ook bij privégebruik gelden dezelfde regels. Als u de auto van een vriend leent en die blijkt een openstaande schikking vergeten te zijn, dan kan u als bestuurder moeten opdraaien voor de kosten. Die kan u dan later, vriendschappelijk of via de rechtbank, terugvorderen van de eigenaar van de wagen. Via dergelijk systeem hoopt de regering hardleerse wanbetalers twee keer te doen nadenken over hun betalingen door niet hen, maar de auto in het vizier te nemen. Zo lopen ze namelijk altijd het gevaar dat die in beslag wordt genomen.

Wat kan ik doen wanneer ik de rekening van een andere bestuurder gepresenteerd krijg? Hoe kan ik die terugvorderen? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u