Vluchtmisdrijf: wie betaalt de schade?

 Vluchtmisdrijf: wie betaalt de schade?

Werd uw wagen slachtoffer van vluchtmisdrijf? Kan u de verzekering niet inroepen omdat de dader onbekend is? IntoLaw vertelt u wat te doen.

-       Enkel stoffelijke schade - Kan ik beroep doen op mijn verzekering?

-       Ook lichamelijke schade -  Wanneer kan ik het Motorwaarborgfonds aanspreken?

-       Als de dader alsnog gevat wordt – Wat gebeurt er met de schadevergoeding die ik ontving?

 

Werd uw wagen slachtoffer van vluchtmisdrijf? Dagelijks worden in België 200 gevallen van vluchtmisdrijf aangegeven! Een vette kluif voor de politie. Aan de hand van statistieken kunnen we ons wel een beeld vormen van de daders en de pakkans ligt ook tussen de 30 en 50%, maar dan nog blijft een groot deel van de daders onbekend. Uiteraard kan u dan de verzekering van de dader niet inroepen om de schade te vergoeden.

 

Enkel stoffelijke schade

Een wagen verlaat de parking, botst tegen de uwe en rijdt weg. Geen getuigen in de buurt. Hoe vaak gebeurt dit niet? Indien er enkel blikschade is en de dader niet gevonden wordt, draait u zelf op voor de kosten van de herstelling. Heeft u een omniumverzekering afgesloten voor uw wagen? Geef het misdrijf aan bij de politie en contacteer daarna uw verzekeringsmakelaar. Uw verzekering zal dan, eventueel mits een franchise, tussenkomen voor deze materiële schade.

Ook lichamelijke schade

Werd u gewond bij het ongeval? Het Motorwaarborgfonds dekt in principe enkel lichamelijke schade en geen materiële schade. Zo voorkomt het misbruik. Alleen wanneer de lichamelijke schade zeer ernstig is, vergoedt het Motorwaarborgfonds alsnog de materiële schade. Uw verzekeringsmakelaar kijkt na of u hiervoor in aanmerking komt. We moeten wel bevestigen dat het aantal vluchtmisdrijven de voorbije jaren enorm is toegenomen. Gelukkig is het aantal doden bij ongevallen met vluchtmisdrijf gedaald. Want hoewel de daders zich niet bekend durven maken, hebben alle slachtoffers van zo’n vluchtmisdrijf wel een naam.

 

Als de dader alsnog gevonden wordt

U ontving via uw omniumverzekering al een schadevergoeding? Indien de dader van het ongeval met vluchtmisdrijf daarna alsnog gevat wordt, zal de verzekering dit bedrag van hem terugeisen. Als u nog geen vergoeding ontvangen heeft en het ongeval vond in België plaats, zal uw verzekeringsmakelaar een RDR-regeling proberen treffen. Sowieso zal de dader er ook snel genoeg achter komen welke straffen er gelden voor vluchtmisdrijf.

Zelf betrokken bij een ongeval met vluchtmisdrijf? Laat uw boete voor vluchtmisdrijf, rijverbod of gevangenisstraf onmiddellijk berekenen. Indien u nog bijkomende vragen heeft of bijstand zoekt in verband met verkeersrecht, kan u contact opnemen met de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u