Vermijd een rode kaart tijdens een alcoholcontrole!

 Vermijd een rode kaart tijdens een alcoholcontrole!

Hoeveel meer letselongevallen vinden er plaats na een match van de Rode Duivels? IntoLaw duidt waarom alcoholcontrole bij een WK-match noodzaak is.

  • Hoe gedragen Belgen zich tijdens belangrijke matchen?
  • Hoeveel bier vloeit er tijdens voetbalmatchen?
  • Wat is de oplossing?

Volgende maand wordt de aftrap gegeven! Op 14 juni wordt de openingsmatch van het WK voetbal gespeeld tussen gastland Rusland en Saoedi-Arabië. Onze Duivels mogen hun eerste match op 18 juni spelen tegen Panama. Wilt u de match volgen bij vrienden? Of ergens op een groot scherm in uw gemeente? Verwacht u dan maar aan een alcoholcontrole achteraf!

 

Hoe gedragen Belgen zich tijdens belangrijke matchen?

Uit een enquête van Vias blijkt dat 1 op 4 Belgen minstens één match buitenshuis zal volgen. Hetzij bij vrienden thuis, hetzij ergens op een groot scherm of op café. Om zich naar de plaats van afspraak te begeven, geeft 61% aan daarvoor de wagen te zullen gebruiken. Nochtans concludeerde Vias dat tijdens het laatste EK in 2016 het aantal letselongevallen na wedstrijden van de Rode Duivels 80% hoger lag dan op wedstrijdvrije dagen. 

Toen kondigde de politie ook aan extra in te zetten op alcoholcontrole ter sensibilisering. Wie niet had gedronken, werd beloond met een tricolore BOB-sleutelhanger.

Hoeveel bier vloeit er tijdens voetbalmatchen?

Uit diezelfde bevraging van Vias blijkt dat ongeveer 87% van de Belgen geen alcohol drinkt, of het aantal glazen beperkt tot maximum 3. Een kleine 4% is van plan meer dan 8 glazen te drinken tijdens een match. Wat het alcoholverbruik tijdens voetbalmatchen betreft, wordt de bal vaak teruggespeeld naar de reclame die ermee gepaard gaat.

Een van de voornaamste sponsors van het Belgisch elftal is natuurlijk Jupiler, dat voor de gelegenheid wordt omgedoopt naar ‘Belgium’. Dan stellen velen zich al gauw de vraag of dergelijke blootstelling alcoholadvertenties niet haaks staat op de problematiek.

Wat is de oplossing?

Voetbal en alcohol zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sinds september 2017 is er gelukkig een verantwoorde oplossing in de maak. Dan werd het alcoholvrij bier geïntroduceerd in de voetbalstadions van Belgische eersteklassers. En het drinken van Jupiler 0,0% wint aan populariteit. De Belg is zich dus wel degelijk bewust van de gevaren van drinken en rijden.

Hopelijk zal dit ook blijken uit de resultaten van de alcoholcontrole die ongetwijfeld zal plaatsvinden na een match van de Duivels...

 

Werd u zelf recent onderworpen aan een alcoholcontrole? Laat een eventuele boete eenvoudig berekenen door onderstaand formulier in te vullen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u