Wegen en Verkeer start campagne 'Een rode X negeren, is je leven riskeren'

 Wegen en Verkeer start campagne 'Een rode X negeren, is je leven riskeren'

Het Agentschap Wegen en Verkeer start een nieuwe campagne om bestuurders bewust te maken van de gevaren van het negeren van de rode X: het rode kruis dat verschijnt op signalisatieborden boven de snelweg wanneer een rijstrook wordt afgesloten.

Veel bestuurders geven geen gevolg aan deze signalisatie. Ze begaan niet enkel een zware verkeersovertreding maar brengen ook zichzelf en anderen in levensgevaar. Met affiches langs de wegen en een online-campagne hoopt Wegen en Verkeer dat chauffeurs hun gedrag bijsturen, meldt het agentschap maandag in een persbericht.

"Een rijstrook wordt niet zomaar afgekruist. Het gebeurt bijvoorbeeld wanneer een rijstrook versperd is door een ongeval, wanneer er werken uitgevoerd worden of wanneer mensen met pech gestrand zijn. De aanduiding dat de rijstrook verboden is voor verkeer, moet er voor zorgen dat mensen die op deze rijstrook stil staan door pech, werken of een ongeval daar veilig zijn. Wanneer bestuurders dit negeren kunnen de gevolgen nefast zijn. Zo reed in de Kennedytunnel onlangs een bestuurder in op een defecte wagen omdat hij de afgekruiste rijstrook had genegeerd."

Om een beter zicht te krijgen op de problematiek, start het Vlaams Verkeerscentrum dit jaar een case studie op om het negeren van de rode X in kaart brengen. De resultaten zullen pas over meerdere maanden gekend zijn, aldus Ilse Luypaerts, woordvoerder van Wegen en Verkeer.

BRUSSEL 12/01 (BELGA) 


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u