Volvo’s gaan informatie delen over wegtoestand

 Volvo’s gaan informatie delen over wegtoestand

Zweeds autobouwer Volvo Cars werkt samen met de Zweedse en Noorse verkeersautoriteiten aan een project dat auto's zal toelaten om informatie uit te wisselen over de toestand van het wegdek, zoals oa. ijsplekken. Deze informatie zal gedeeld worden via een cloud-gebaseerd netwerk. De huidige testvloot van 50 zal uitgebreid worden naar 1.000 voertuigen en deze technologie zou binnen enkele jaren beschikbaar moeten zijn.

"Hoe meer informatie over het wegdek er kan gedeeld worden, hoe minder verrassingen. En wanneer je een auto bestuurt, dan zijn verrassingen hetgeen je het meest wil vermijden.", legt Erik Israelsson van Volvo Cars uit. "In dat opzicht hebben we een glad wegdek alarm ontwikkeld, dat bestuurders op de hoogte brengt van ijsplekken en dat bijdraagt tot het efficiënter maken van het winteronderhoud van de wegen." Dit glad wegdek alarm zal ook de nodige informatie doorsturen naar de wegbeheerders.

Het onderzoeksproject nadert zijn uitvoeringsfase. De technologie staat op punt en de test- en validatiefase gaat nu van start. "Dit brengt ons dichter bij onze veiligheidsdoelstelling om tegen 2020 geen dodelijke of zwaargewonde verkeersslachtoffers meer te hebben in de nieuwe Volvo-wagens.", klinkt het.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u