Richtlijn buitenlandse verkeersboetes goedgekeurd door Europees Parlement

 Richtlijn buitenlandse verkeersboetes goedgekeurd door Europees Parlement

Woensdag keurde het Europees Parlement een nieuwe richtlijn goed die ervoor moet zorgen dat de lidstaten beter de gegevens over verkeersovertredingen met elkaar gaan uitwisselen. Het Europees Hof van Justitie vernietigde vorig jaar in mei nog een andere richtlijn hierover vanwege een probleem met de rechtsgrondslag. De nieuwe richtlijn zal ook in voege treden in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken, die de vorige niet toepasten.

Door deze richtlijn zal het veel gemakkelijker worden om gegevens door te geven tussen de lidstaat van de overtreding en die waar het betrokken voertuig is ingeschreven. "Daarbij worden vooral die overtredingen geviseerd die het meest voorkomen en ook het grootste aantal slachtoffers maken, zoals overdreven snelheid, door het rode licht rijden, niet dragen van de gordel en rijden onder invloed.", verklaart Europees parlementslid Helga Stevens (N-VA).

Volgens verschillende parlementsleden houdt de nieuwe tekst ook beter rekening met de bescherming van de persoonsgegevens. Bevoegd Eurocommissaris Violetta Bulc heeft het over een "belangrijke stap" voor de verkeersveiligheid binnen Europa, die burgers moet beschermen tegen "onvoorzichtige bestuurders die de verkeersregels niet respecteren". De nieuwe richtlijn zou vanaf mei door een akkoord van de Europese Raad van kracht kunnen gaan. De overgangsperiode waarin de huidige regelgeving nog van kracht is, loopt dan namelijk af.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u