NMBS recupereerde helft kosten van zelfdodingen of ongevallen met derden op het spoor

 NMBS recupereerde helft kosten van zelfdodingen of ongevallen met derden op het spoor

In de periode van 2013 tot en met de eerste helft van 2015 factureerde de NMBS een totaal bedrag van 1,3 miljoen euro voor de kosten die ze rechtstreeks leed als gevolg van zelfdodingen, overlijdens door het oversteken van het spoor of ongevallen aan overwegen. Hiervan kon tot dusver 621.060 euro geïnd worden. Dat blijkt uit antwoord van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant op een schriftelijke vraag van David Geerts (sp.a).

Galant benadrukt dat de NMBS nooit rechtstreeks een afrekening stuurt aan de nabestaanden, maar zich op basis van de door hen verstrekte informatie richt naar de familiale verzekeraar of de notaris die de nalatenschap afhandelt. In de vermelde periode werden in totaal 242 facturen verstuurd, waarvan 221 voor een zelfdoding, zes voor een ongeval, vier voor een zelfdoding aan een overweg, vier voor een persoonsongeval aan een overweg en zeven voor ongevallen bij het oversteken van sporen.

"De aangerekende bedragen vertegenwoordigen de kosten die de NMBS als spoorwegonderneming rechtstreeks heeft geleden naar aanleiding van de ongevallen. Het gaat hierbij om herstellingen, treinvertragingen, personeelskosten, vervangbussen en zo meer. Ze bevatten niet de schade die HR Rail als werkgever van het spoorwegpersoneel kan terugvorderen op vlak van emotionele schade of kosten die andere spoorwegondernemingen hebben opgelopen, zoals de goederenvervoerders, internationaal reizigersvervoer of de infrastructuurbeheerder", aldus Galant.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u