Niet harder dan 25 km/u op fietspaden!

woensdag, januari 7, 2015 - 13:15

Op fietspaden moet een maximumsnelheid komen van hooguit 25 kilometer per uur. Dat adviseert het Nederlandse kenniscentrum op fietsgebied, het Fietsberaad, aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Aanleiding voor het advies is de opkomst van de speed pedelec, een elektrische fiets die een snelheid van ruim 40 kilometer per uur kan bereiken. De snelle tweewieler is voor het Fietsberaad aanleiding om een maximumsnelheid in te voeren op brom- en fietspaden. Die is er in Nederland namelijk nog niet.

"De maximumsnelheid zou moeten gelden voor alle bestuurders die gebruik mogen maken van het (brom)fietspad, niet alleen de berijder van de speed pedelec, maar ook racefietsers en ligfietsers", aldus het Fietsberaad. Het kenniscentrum geeft toe dat handhaving van het maximum een "zwak punt" is. Het voordeel is echter dat de overheid zo wel een duidelijke norm stelt, vindt de organisatie.

De speed pedelec is voorzien van een krachtige elektromotor. Door meetrappen kan de snelheid oplopen tot soms 45 kilometer per uur. De prijs van deze e-bikes varieert in Nederland van 2.100 tot ruim 4.000 euro.

Het Fietsberaad vindt dat voor zo'n snelle fiets dezelfde snelheidslimieten moeten gelden als voor andere weggebruikers. "Als de maximumsnelheid 30 km/uur is, geldt dat ook voor de bestuurder van een speed pedelec", aldus de organisatie.

DEN HAAG 06/01 

Laat uw boete, rijverbod of gevangenisstraf onmiddellijk berekenen!

Vul onderstaande boeteformulier in en u ontvangt een accurate inschatting van de straf of boete die u mag verwachten voor uw verkeersovertreding. Wij maken gebruik van uw informatie (uiteraard), de expertise van onze advocaten en onze uitgebreide databank aan vonnissen uit het verleden om de mogelijk boete, duurtijd van het rijverbod of gevangenisstraf te berekenen.

Waarom hebben we welke gegevens nodig? In sommige gevallen is het noodzakelijk dat wij u extra informatie of toelichting bezorgen bij de berekening van de boete (bv. omstandigheden, uitzonderingen, etc). Onze advocaten bezorgen u deze telefonisch of via uw e-mailadres, geheel gratis.