Minder grote, maar meer structurele files in 2014 (Touring Mobilis)

 Minder grote, maar meer structurele files in 2014 (Touring Mobilis)

Het aantal grote files op de Belgische wegen is vorig jaar afgenomen ten opzichte van 2013. Het aantal structurele files, niet veroorzaakt door slecht weer of incidenten, nam daarentegen toe. Dat meldt mobiliteitsorganisatie Touring donderdag op basis van de filebarometer van Touring Mobilis.

In vergelijking met 2013 was er vorig jaar geen hinder door sneeuwfiles. "De filelengte piekte dan ook geen enkele keer boven de 400 kilometer, terwijl dat in 2013 maar liefst 11 keer gebeurde. De stakingen tegen de besparingsmaatregelen van de regering hadden volgens Touring wel een grote invloed in de filetop.

De filebarometer van Touring Mobilis gaf vorig jaar gedurende bijna 18 uur meer dan 300 kilometer aan. In 2013 en 2010 was dat nog respectievelijk ruim 36 en ruim 49 uur, te wijten toen aan de winterse weersomstandigheden. De grootste filelengte werd vorig jaar genoteerd op dinsdag 29 april, toen regenweer en veel incidenten voor 380 km files zorgden.

Het aantal uren kortere files nam vorig jaar wel toe. Zo gaf de filebarometer gedurende meer dan 1.010 uur, of 42 volle dagen, een filelengte tussen 100 en 150 kilometer aan, waar dat in 2013 nog 937,1 uur was. "We zien dus een toename van de structurele files", klinkt het bij Touring.

Touring vraagt de autoriteiten om de door haar geïdentificeerde knelpunten in het wegennet versneld voort op te lossen en om de files te analyseren. 

BRUSSEL 08/01 (BELGA) 


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u