Meer dan 5.000 jongeren volgden extra cursus voor preventief autorijden‏

 Meer dan 5.000 jongeren volgden extra cursus voor preventief autorijden‏

Meer dan 5.000 jongeren die pas hun rijbewijs haalden, hebben de voorbije jaren een extra cursus preventief autorijden gevolgd. Dat heeft de Stichting Vlaamse Verkeerskunde (VSV) zaterdag bekendgemaakt in Sint-Niklaas.

Jonge autobestuurders vormen een belangrijke risicogroep voor verkeersongevallen. In 2013 waren autobestuurders tussen 18 en 25 jaar betrokken in ongeveer één op de vijf letselongevallen.

"Per hoofd van de bevolking tellen jonge autobestuurders meer dan dubbel zoveel verkeersdoden en gewonden als het gemiddelde voor alle autobestuurders samen", klinkt het. De grootste risico's zijn er tijdens de eerste duizenden kilometers na het behalen van het rijbewijs.

De rijcursus "On the Road", die sinds 2007 wordt aangeboden, heeft als doel de jongeren meer inzicht te geven in hun eigen rijgedrag en in de manieren om risico's te vermijden. De opleiding, die een halve dag duurt en 20 euro kost, omvat een theoretisch en een praktisch gedeelte waarbij de bestuurder onder meer leert hoe een noodstop te maken en hoe in te spelen op gevaarlijke situaties. Bij sommige verzekeraars kan de jongere nadien een korting krijgen op de autoverzekering.

De cursus past in de visie van de Vlaamse overheid op een gefaseerde rijopleiding. "Het behalen van je rijbewijs mag geen eindpunt zijn. Mensen moeten gemotiveerd zijn om ook nadien hun rijvaardigheden aan te scherpen", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

BRUSSEL 14/02 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u