Jaguar Land Rover tikt bestuurders op de schouder om fietsongevallen te voorkomen

 Jaguar Land Rover tikt bestuurders op de schouder om fietsongevallen te voorkomen

De Britse luxewagenbouwer Jaguar Land Rover is bezig met de ontwikkeling van een systeem dat bestuurders letterlijk op de schouder zal tikken en een fietsbel in het interieur van de auto zal laten weerklinken om ongevallen met fietsen en motorfietsen te voorkomen. Dat maakte Jaguar Land Rover woensdag bekend. De concepttechnologie krijgt de naam "Bike Sense".

Omdat in Groot-Brittannië jaarlijks bijna 19.000 fietsers zwaar of dodelijk gewond raken bij een ongeval, onderzochten specialisten van Jaguar Land Rover welke waarschuwingskleuren en -geluiden de beste instinctieve respons van de bestuurder uitlokken om die ongevallen te voorkomen.

Zo zullen onder andere ook deurgrepen zoemen om te voorkomen dat de deuren worden geopend wanneer er een fietser nadert, en zal het gaspedaal trillen als het verplaatsen van de auto tot een ongeval kan leiden.

Bike Sense moet de bestuurder volgens Jaguar Land Rover "bewustmaken van het potentiële gevaar nog voor hij het zelf heeft gezien".

Om de bestuurder duidelijk te maken waar de fiets zich bevindt ten opzichte van de auto, zal het audiosysteem een geluid afspelen via de luidspreker die zich het dichtst bij de fiets bevindt. Wanneer een fiets of motorfiets achter de wagen komt aangereden, zal "Bike Sense" nagaan of deze de wagen gaat inhalen of aan de binnenkant zal voorbijrijden. Een luchtkussen bovenaan de zetel komt dan naar voren om de bestuurder als het ware op de linker- of rechterschouder te tikken.

Naarmate de fietser dichter bij de auto komt, zal een reeks led-lampjes onderaan de ruit, op het dashboard en in de deurstijlen oplichten, eerst amberkleurig en daarna rood wanneer de fiets dichterbij komt. De beweging van deze rode en amberkleurige lampjes over deze oppervlakken zal ook de richting aangeven waarin de fiets rijdt.

Wanneer de technologie in productie verwacht mag worden kan men bij Jaguar Land Rover nog niet kwijt. 


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u