Haspengouwse politiezone klist meer snelheidsovertreders

 Haspengouwse politiezone klist meer snelheidsovertreders

De politie van de zone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken heeft vorig jaar 75 procent meer verkeersinbreuken vastgesteld. Het ging vooral om snelheidsovertreders die betrapt werden door extra controles. Ondanks dat er meer meldingen waren in deze politiezone, waren er toch minder criminele feiten, zo bleek woensdag bij de voorstelling van het jaarverslag.

De politiezone maakte in 2015 een scharnierjaar door. De nieuwe korpschef Steve Provost kon zijn strategisch plan uitrollen. Uit het jaarverslag blijkt dat er meteen resultaat kon worden geboekt. De doelstelling om 'meer blauw op straat' te krijgen, is gelukt. Het aantal manschappen en patrouilles ging de hoogte in.

Verder heeft de verhoging van het aantal controles op alcohol, drugs en verkeersovertredingen vruchten afgeworpen. Er werden in de zone op een jaar tijd 34 drugkoeriers gearresteerd, meestal uit Nederland afkomstig. Het opvoeren van de snelheidscontroles had een positief effect op het aantal verkeersongevallen met gewonden, dat nog nooit zo laag was.

Anderzijds werden er wel heel veel verkeersboetes uitgeschreven, voornamijk voor snelheidsovertredingen. De politiezone schreef ruim 35.000 boetes uit, ten opzichte van 20.000 in 2014. "We gaan verder op die weg, al wordt er nog meer de nadruk gelegd op preventie", aldus Veerle Heeren, burgemeester van Sint-Truiden. "Dit zowel om verkeersovertredingen, woninginbraken en andere criminele feiten tegen te gaan."

Het politiekorps heeft alvast de eerste van vier ANPR-camera's geïnstalleerd, waarmee op de grote invalswegen nummerplaten kunnen herkend worden. Bedoeling is om bijvoorbeeld geseinde personen, niet-verzekerde voertuigen of voetbalsupporters met stadionverbod op matchdagen te kunnen opsporen.

De burgemeesters van de 3 gemeenten en de korpschef kondigen ook een nieuw informaticasysteem aan, waarmee klachten van burgers (over lawaai- en geuroverlast, sluikstorten, gebrekkig wegenonderhoud, enzovoort) zowel door politie als gemeentelijke diensten kunnen opgevolgd worden.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u