Verkeersboetes snel online betalen

 Verkeersboetes snel online betalen

Automatisering van de inningsprocedure voor kleine verkeersovertredingen.Meer blauw op straat dankzij deze automatisering. Mogelijkheid om voortaan online uw verkeersboete te betalen.Vandaag blijven voor miljoenen euro’s aan verkeersboetes onbetaald. Met de automatisering van de inningsprocedure wil de Belgische overheid hier nu verandering in brengen. Indien u niet tijdig betaalt, verhoogt uw verkeersboete een eerste keer met 30% en een tweede keer zelfs met 35%. Betaalt u dan nog niet, dan kan het verschuldigde bedrag verrekend worden via de jaarlijkse personenbelasting of riskeert u zelfs uw auto kwijt te raken. Best een strenge nieuwe maatregel dus! Het voordeel van de automatisering is wel dat u voortaan uw verkeersboete online kan betalen.

Deze vernieuwing komt voort uit het Crossborder-project, een samenwerking tussen FOD Justitie, FOD Mobiliteit en de federale politie. Door de automatisering van de inningsprocedure voor verkeersboetes, daalt de werklast bij de politie en de parketten die tot nu zelf de boetes zelf moesten afdrukken, in enveloppen steken en versturen. Dit wordt voortaan uitbesteed aan Bpost waardoor er bij de politie zo’n 270 mensen zich voortaan met andere zaken kunnen bezighouden.

De grootste troef van de automatisering is de mogelijkheid om uw verkeersboete online te betalen. Hiervoor kan u terecht op de site justonweb.be/fines. Op basis van het nummer van uw proces-verbaal krijgt u de verkeersboete te zien. Het boetebedrag en de betalingsreferentie worden automatisch ingevuld zodat u enkel nog uw betalingsgegevens dient in te geven. Als het voor u niet mogelijk is om uw verkeersboete online te betalen, kan u nog steeds gebruik maken van een fysieke overschrijving.

Omdat FOD Financiën nu zelf de verkeersboetes kan innen, moeten wanbetalers niet meer voor de politierechter verschijnen. Dit geldt wel enkel voor kleine overtredingen zoals het niet dragen van de gordel of een kleine snelheidsovertreding. Voor een zwaardere overtreding of bij betwisting van de verkeersboete, moet u wel nog naar de politierechtbank.

Heeft u onlangs een overtreding begaan? Bereken hier uw boete


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u