Veelvoorkomende verkeersovertredingen in Frankrijk door Belgen

donderdag, augustus 3, 2017 - 15:45
Frankrijk, reis, vakantie, verkeer, verkeersrecht, verkeersboete, buitenlandse verkeersboete
  • Check voor u vertrekt wat verboden en verplicht is in uw wagen.
  • Kijk na welke andere verkeersregels er in Frankrijk gelden.
  • Ook voor fietsers en motorrijders gelden er enkele belangrijke verschillen.

 

 

 

Maar liefst 73% van alle buitenlandse verkeersboetes die wij Belgen bij elkaar rijden, komt uit Frankrijk. Wanneer u ons buurland binnenrijdt, wordt u dan ook in de gaten gehouden door zo’n 5000 flitscamera’s. Toch maken we ons niet enkel schuldig aan overdreven snelheid. Daarom somt IntoLaw enkele veelvoorkomende verkeersovertredingen voor u op. Kwestie van goed voorbereid met de wagen op vakantie te vertrekken en zonder boetes thuis te komen.

 

Opgelet voor het fietsvak

Wie met de wagen aan het stoplicht doorrijdt tot op het fietsvak of ‘sas-vélo’ mag zich aan een boete van €90 verwachten. U heeft het waarschijnlijk niet eens zelf in de gaten dat u betrapt bent aangezien dergelijke overtreding meestal wordt vastgelegd met een beveiligingscamera. Wanneer u deze achteraf thuis ontvangt, kan u de buitenlandse verkeersboete makkelijk online betalen.

Veiligheidshesjes binnen handbereik

Sinds 2008 is het in Frankrijk verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in de wagen te hebben. Aangezien u het hesje onmiddellijk moet aantrekken om de driehoek te plaatsen bij pech of een ongeval, moet het binnen handbereik liggen. Het volstaat dus niet om een veiligheidshesje in uw koffer te leggen. Als u er geen bij heeft, riskeert u een boete van €135. Ook als motorrijder moet u in Frankrijk over een veiligheidshesje beschikken. Inderdaad, ook voor motoren gelden in het buitenland andere regels.

Veiligheidshesjes voor fietsers

Neemt u fietsen mee naar Frankrijk? Sinds 2008 bent u er als fietser verplicht om een veiligheidshesje te dragen als u zich ’s nachts buiten de bebouwde kom begeeft, of overdag bij beperkte zichtbaarheid fietst. Ook is het verboden om naast elkaar te fietsen wanneer het donker is. Fietsers riskeren in dergelijke situaties een boete van €35. Een kind jonger dan 12 dat alleen fietst of achterop zit zonder helm is ook strafbaar. Deze regel werd pas in maart 2017 ingevoerd. Mama of papa krijgt dan een boete van €135.

Milieusticker verplicht

Om Parijs binnen te rijden op weekdagen tussen 8 en 20 uur heeft u een milieusticker of ecovignet nodig. Het ecovignet Crit’Air kan u makkelijk vooraf online bestellen. Steeds meer Franse steden voeren dit in dus bereid uw reis goed voor door dit voor uw vertrek te checken. Heeft u geen milieusticker dan krijgt u een boete van €68.

Radarverklikker

Heeft uw navigatiesysteem een radarverklikker? In Frankrijk kan u hiervoor een boete krijgen. Tevens mag u geen oortjes of headset gebruiken terwijl u met de wagen of de fiets rijdt. Het gebruik van een koptelefoon die met een snoer verbonden is met uw smartphone kost u €135. En dergelijke buitenlandse verkeersboetes betwisten is uiteraard niet evident. U wordt verondersteld de wegcode te kennen en er u aan te houden.

 

Heeft u in België een verkeersovertreding begaan? Voor vragen en bijstand in verband met verkeersrecht contacteert u IntoLaw.

 

Laat uw boete, rijverbod of gevangenisstraf onmiddellijk berekenen!

Vul onderstaande boeteformulier in en u ontvangt een accurate inschatting van de straf of boete die u mag verwachten voor uw verkeersovertreding. Wij maken gebruik van uw informatie (uiteraard), de expertise van onze advocaten en onze uitgebreide databank aan vonnissen uit het verleden om de mogelijk boete, duurtijd van het rijverbod of gevangenisstraf te berekenen.

Waarom hebben we welke gegevens nodig? In sommige gevallen is het noodzakelijk dat wij u extra informatie of toelichting bezorgen bij de berekening van de boete (bv. omstandigheden, uitzonderingen, etc). Onze advocaten bezorgen u deze telefonisch of via uw e-mailadres, geheel gratis.