Rijbewijs kwijt door dronken te fietsen?

vrijdag, november 3, 2017 - 09:15
Verkeerslicht met fiets. IntoLaw verduidelijkt alcohol rijverbod met fiets.

·      Waarom krijgt een fietser na te veel alcohol rijverbod?

·      Wat verandert er aan de wet rond dronken fietsen?

 

 

Dat te veel alcohol rijverbod als gevolg heeft, klinkt logisch. Begin oktober kreeg een Liedekerkse man een levenslang rijverbod door dronken te fietsen. Het was zijn derde gelijkaardige overtreding. Bovendien was het alcoholpercentage in zijn bloed zo hoog dat het bij anderen dodelijk zou kunnen zijn. Maar wat heeft dat te maken met zijn rijbewijs?

 

Waarom krijgt een fietser na te veel alcohol rijverbod?

Velen nemen op een flinke avond uit de fiets om niet dronken achter het stuur te kruipen. Maar mag dat wel? Helemaal niet. Dronken fietsen is namelijk bijna even gevaarlijk als dronken met de auto rijden. Het rijbewijs intrekken zou moeten tegengaan dat de bestuurder eender welk voertuig bedient in benevelde toestand. De logica is dat iemand die dronken zou fietsen ook veel sneller dronken zou rijden.

 

Wat is het grote verschil? Volgens politierechter Kathleen Stinckens vormt de dronken fietser vooral een gevaar voor zichzelf, terwijl de geïntoxiceerde automobilist anderen meer in gevaar brengt. Volgens haar moet er dus vooral gekeken worden naar de overtreding zelf, niet naar mogelijke implicaties ten opzichte van ander gedrag. Bovendien wordt die straf in de praktijk ook vaak uitgesproken bij openbare dronkenschap bij jongeren en studenten zonder rijbewijs. In zo’n geval voor te veel alcohol rijverbod krijgen, lijkt gewoonweg onlogisch.

 

Wat verandert er aan de wet rond dronken fietsen?

Afgelopen jaar diende open VLD een wetsvoorstel in om de straf op dronken fietsen te veranderen. De automatische straf van 1.600 euro boete en een maand rijverbod zou buiten proportie zijn. Het wetsvoorstel verbiedt geen rijverbod, maar laat het over aan het oordeel van de rechter. Zo kan die beslissen van zaak tot zaak of een rijverbod relevant zou zijn.

 

Vooral bij terugkerend problematisch gedrag zoals bij de Liedekerkse overtreder zouden rijbewijzen toch nog worden ingetrokken. Dat terugkerend misbruik van alcohol rijverbod verdient, steunt de politierechtbank ook. Met herhaaldelijk gedrag is het namelijk wel te beredeneren dat de dader geen grens trekt bij autorijden.

 

Heeft u al eens de auto laten staan en gefietst met een glaasje te veel op? Kent u iemand die liever zijn rijbewijs houdt? Vraag dan advies aan de advocaten van IntoLaw.

Laat uw boete, rijverbod of gevangenisstraf onmiddellijk berekenen!

Vul onderstaande boeteformulier in en u ontvangt een accurate inschatting van de straf of boete die u mag verwachten voor uw verkeersovertreding. Wij maken gebruik van uw informatie (uiteraard), de expertise van onze advocaten en onze uitgebreide databank aan vonnissen uit het verleden om de mogelijk boete, duurtijd van het rijverbod of gevangenisstraf te berekenen.

Waarom hebben we welke gegevens nodig? In sommige gevallen is het noodzakelijk dat wij u extra informatie of toelichting bezorgen bij de berekening van de boete (bv. omstandigheden, uitzonderingen, etc). Onze advocaten bezorgen u deze telefonisch of via uw e-mailadres, geheel gratis.