Opvallend meer Belgen geflitst in Frankrijk in augustus

 Opvallend meer Belgen geflitst in Frankrijk in augustus

Hoeveel Belgen werden afgelopen augustus geflitst in Frankrijk? IntoLaw bekijkt voor u welke boetes deze bestuurders kunnen verwachten.

  • Hoe komt het dat er zoveel meer Belgen geflitst zijn?
  • Hoeveel bedragen de snelheidsboetes in Frankrijk?
  • Na welke termijn betaal ik een hogere boete?

De voorbije maand augustus werden in Frankrijk net geen 120.000 Belgische bestuurders geflitst. Dat is ruim een derde meer dan de 88.000 snelheidsovertredingen die werden geregistreerd in augustus 2017. De boetes voor deze snelheidsovertredingen worden bepaald door de plaats en de ernst van de overtreding en de termijn waarbinnen ze worden betaald.

 

Hoe komt het dat er zoveel meer Belgen geflitst zijn?

De Belgen horen bij de vaakst geflitste buitenlanders in Frankrijk. Mobiliteitsclub VAB vermoedt dat de stijging van het aantal geflitste Belgische bestuurders het afgelopen jaar te maken heeft met een snelheidsverlaging van 90 naar 80 km/u op een groot aantal Franse gewestwegen.

VAB wijst er eveneens op dat er in Frankrijk regelmatig gebruik wordt gemaakt van mobiele flitspalen en trajectcontroles. Daarnaast rijden er ook een aantal anonieme voertuigen tussen het verkeer die de snelheid van de bestuurders controleren.

Hoeveel bedragen de snelheidsboetes in Frankrijk?

Snelheidsboetes verschillen naargelang de ernst en de plaats van de overtreding. Wanneer een bestuurder buiten de bebouwde kom geflitst wordt met minder dan 20 km/u te snel bedragen de boetes respectievelijk 45 euro, 68 euro of 180 euro afhankelijk van de termijn waarbinnen men ze betaalt.

Wie aan meer dan 20 km/u te snel geflitst wordt buiten de bebouwde kom, betaalt uiteraard een hogere boete. Als bestuurder kan u zich dan verwachten aan een boete van 90 euro, 135 euro of 375 euro.

Na welke termijn betaal ik een hogere boete?

Wanneer een Belgische bestuurder zijn of haar flitsboete binnen de 46 dagen na ontvangst betaalt, krijgt hij of zij een verlaagde boete en geldt het laagste tarief. Tussen dag 47 en 76 geldt de forfaitaire boete en betaalt de bestuurder het tweede hoogste bedrag. Wie langer dan 76 dagen wacht, dient het hoogste bedrag te betalen. In dit laatste geval gaat het om een verhoogde boete.

Werd u afgelopen zomer geflitst in het buitenland en wil u weten aan welke boete zich kan verwachten? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw!


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u