Op de fiets in Gent? Opletten geblazen!

 Op de fiets in Gent? Opletten geblazen!

Waar moet ik op letten als ik de fiets neem? Welke boetes kan ik krijgen? Met IntoLaw ontdekt u welke verkeersboetes fietsers meestal krijgen.

·      Welke overtredingen begaan fietsers het meest?

·      Welke verkeersboetes krijgen ze voor die overtredingen?

·      Hoe kan de politie sensibiliseren?

·      Wat kan ik doen om veilig te fietsen?

 

Fietsers krijgen in Gent vaak de bovenhand. Met fietsstraten en speciale verkeersborden waarbij ze bij rood toch naar rechts mogen, krijgen ze voorrang op autoverkeer. Maar zoals alle andere weggebruikers maken ze ook nog overtredingen en die moeten beboet worden. Welke overtredingen maken fietsers het meest? En welke straf krijgen ze ervoor? Let op volgende zaken de volgende keer dat u in Gent op de fiets springt.

 

Welke overtredingen begaan fietsers het meest?

Door de activatie van het nieuwe mobiliteitsplan zag Gent een onverwachte toename in verkeersagressie. Wat is het probleem? Volgens klachten aan de stad en op social media bleken voetgangers en automobilisten zich het meest te ergeren aan onaangepast rijgedrag van fietsers.

De meest voorkomende fouten onder fietsende overtreders zijn het negeren van verbodsborden, onvoldoende of geen verlichting en dronken rijden. De politie zet in het begin van het nieuwe academiejaar en de start van de herfst fel in op fietscontrole. Vooral omdat het ’s avonds sneller donker wordt, is correcte fietsverlichting een prioriteit.

Welke verkeersboetes krijgen ze voor die overtredingen?

Met grootschalige acties en dagelijkse controles ligt het aantal verkeersboetes heel hoog. In de Kortrijksepoortstraat negeerden 75 fietsers het verbodsbord, aan het Citadelpark kregen 71 fietsers een gepeperde rekening. In de Overpoortstraat kregen 36 fietsers verkeersboetes voor kapotte remmen, slechte verlichting, spookrijden of dronken rijden

De bedragen van de verkeersboetes variëren afhankelijk van de ernst van de overtreding. Bij het negeren van het verbodsbord in de Kortrijksepoortstraat wordt de fietser spookrijder. Dat zijn ernstige overtredingen die bedragen van 58 tot 174 euro kosten. Bij dronken fietsen verliest de bestuurder vaak zijn of haar rijbewijs.

Vooral het negeren van de verbodsborden in de voetgangersstraten in het centrum levert veel boetes op. Velen klagen dat de signalisatie onduidelijk zou zijn. In de eerste vier maanden van het nieuwe circulatieplan werden er maar liefst 781 verkeersboetes uitgeschreven voor fietsers in voetgangersstraten. Bovendien wordt niet elke overtreder tegengehouden of beboet.

Hoe kan de politie sensibiliseren?

Bij de start van de herfst sensibiliseert de politie elk jaar over het belang van correct werkende lichten. Vaak staan ze aan de Zuid, dit jaar was dat op het Sint-Pietersplein. Bij die controles schrijven ze geen boetes uit, maar waarschuwen ze nonchalante fietsers over de gevaren van slechte of geen verlichting. Is de fietser niet gehaast? Dan kan die ter plaatse de fietslichten laten herstellen of lichtjes aankopen. Na de actie begint de politie wel verkeersboetes uit te schrijven.

Wat kan ik doen om veilig te fietsen?

Bij fietsveiligheid hangt al een groot deel af van de staat van uw fiets. Opgepompte banden, goede verlichting en werkende remmen zijn de grootste prioriteiten. Bovendien moeten fietsers net zo goed als automobilisten op signalisatie letten. Wees op de hoogte van de verkeersborden en hun betekenis. Wil u alternatieve routes? Stad Gent voorziet alternatieve fietsroutes rond de voetgangersstraten zodat u niet hoeft af te stappen.

Zelf een verkeersovertreding begaan? Contacteer de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u