Leren rijden onder invloed om rijbewijs te behalen?

 Leren rijden onder invloed om rijbewijs te behalen?

Waarom wordt voortaan ook rijden onder invloed gesimuleerd bij jonge bestuurders? IntoLaw geeft meer uitleg over het recent goedgekeurde terugkommoment.

  • Wat is het terugkommoment?
  • Waarom rijden onder invloed simuleren?
  • Hoe wordt dronken rijden gesimuleerd?

Op vrijdag 8 juni werd de zomerse BOB-campagne en de BOB Bende voorgesteld. Diezelfde dag werd ook het ‘terugkommoment’ voor de rijopleiding definitief goedgekeurd. Opvallend hieraan is dat ook rijden onder invloed zal gesimuleerd worden zodat bestuurders kunnen ervaren wat het betekent om dronken achter het stuur te zitten.

 

Wat is het terugkommoment?

Het terugkommoment is het sluitstuk van de hervorming van de Vlaamse rijopleiding. Wie vanaf juli 2018 het autorijbewijs behaalt, zal na 6 maanden een uitnodiging krijgen om een halve dag les te komen volgen. “Op dat moment krijgt de beginnende bestuurder drie maanden de tijd om het moment bij te wonen”, zegt Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts.

De kostprijs voor deze cursus van vermoedelijk 3,5 à 4 uur zal ongeveer 100 euro bedragen. Wie niet op de uitnodiging ingaat, riskeert een boete tot 4000 euro.

Waarom rijden onder invloed simuleren?

Rijden onder invloed veroorzaakt jaarlijks nog té veel ongevallen met verkeersdoden. De zomermaanden boordevol voetbalevenementen en festivals vragen zeker extra aandacht betreffende deze problematiek. Met 1,5 promille in het bloed, het equivalent van 3 tot 6 glazen bier, heeft u immers 200 keer meer kans op een dodelijk ongeval. De bedoeling van de simulatie tijdens het terugkommoment is dan ook om de oververtegenwoordigde groep van jonge bestuurders in de ongevallenstatistieken aan te pakken.

We inspireren ons op voorbeelden in Finland en Oostenrijk”, reageerde Weyts. “Daar daalde het aantal jonge bestuurders in de statistieken met 15 tot 28%.

Hoe wordt dronken rijden gesimuleerd?

Uiteraard wordt er tijdens de cursus geen alcohol geserveerd. De jonge bestuurders krijgen een bril op die het vertroebelde zicht simuleert. Er bestaan verschillende soorten ‘drankbrillen’ die hiervoor zouden kunnen gebruikt worden. Zo kan er een bril gebruikt worden die het effect van enkele glazen alcohol weergeeft, maar evengoed een bril die u laat ervaren wat het is om zwaar beschonken achter het stuur te zitten.

Autobouwer Ford ontwikkelde zelfs een heel pak waarmee duidelijk wordt welke invloed alcohol op uw rijgedrag heeft. Het ‘Drink Driving Suit’ vertroebelt uw zicht, geeft storende geluiden en verzwaart uw ledematen.

Werd u zelf betrapt op rijden onder invloed? Kent u uw rechten bij een alcoholcontrole? Vul onderstaand formulier in om eventuele verkeersboetes vlot te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u