Kies zelf waar u een snelheidsboete krijgt tijdens de flitsmarathon

 Kies zelf waar u een snelheidsboete krijgt tijdens de flitsmarathon

Waar kan ik zoal geflitst worden tijdens de 10e editie van de flitsmarathon? De experts van IntoLaw zochten het voor u uit!

  • Waarom organiseert men flitsmarathons?
  • Wat zijn de voordelen van minder snel rijden?
  • Hoe kan ik zelf bepalen waar er geflitst wordt?

Op 17 oktober vindt de 10e editie van de flitsmarathon plaats. Zowel de federale politie als de lokale politiezones zullen die dag de snelheid van de Belgische bestuurders controleren en indien nodig een snelheidsboete uitdelen. Gedurende 24 uur worden zowat overal flitscamera’s geplaatst met de bedoeling te sensibiliseren.

Waarom organiseert men flitsmarathons?

Overdreven snelheid leidt tot een toename van het aantal en de ernst van ongevallen. Per jaar vallen er in België ongeveer 200 doden als gevolg van overdreven of niet-aangepaste snelheid. In 2017 werden er bovendien meer dan 3 miljoen snelheidsboetes uitgedeeld door de politie.

Ondanks statistische bewijzen blijft de publieke opinie aangaande snelheid in België dus opvallend positief in tegenstelling tot die aangaande rijden onder invloed. De bedoeling van een flitsmarathon is echter niet zozeer om zoveel mogelijk bestuurders een snelheidsboete te geven, dan wel om te sensibiliseren wat betreft de voordelen van minder snel rijden.

Wat zijn de voordelen van minder snel rijden?

In een gesprek met Vias Institute verklaarde Koen Ricour, directeur van de Federale Wegpolitie, dat minder snel rijden daadwerkelijk een aantal belangrijke voordelen heeft. Er is meer veiligheid op de weg en het aantal ongevallen daalt, aangezien wagens bij een lagere snelheid een kortere remafstand hebben.

Hierdoor daalt ook het aantal files op de weg waardoor u als bestuurder, hoe onwaarschijnlijk het ook mag klinken, sneller op uw bestemming geraakt. Uiteraard loopt u ook minder kans op een snelheidsboete en kan u het uitgespaarde geld aan fijnere dingen besteden.

Hoe kan ik zelf bepalen waar er geflitst wordt?

Sinds de eerste editie van de flitsmarathon in 2014 kunnen alle burgers actief mee bepalen waar er geflitst wordt. Hiervoor dient u naar de website van Ik Flits Mee te gaan en daar kan u op een kaartje aanduiden waar u vindt dat er snelheidsboetes moeten worden uitgedeeld.

Volgens Vias Institute is verkeersveiligheid dan ook een zaak van iedereen. Door burgers te vragen om hun bezorgdheden in verband met snelheid te uiten raken ze actief betrokken bij de ordehandhaving van de politie. Zo wil men op termijn het gedrag van autobestuurders permanent wijzigen en het aantal ongevallen verder laten dalen.

Kreeg u onlangs een snelheidsboete of heeft u nog vragen over wat u te wachten staat wanneer u tegen hoge snelheid werd geflitst? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw!


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u