Hoe werkt de nieuwste drugstest?

 Hoe werkt de nieuwste drugstest?

Wat zijn de gevolgen van rijden onder invloed van drugs? Waarom is een nieuwe drugstest nodig? IntoLaw duidt de troeven voor de politie.

·      Wat is er nieuw aan de nieuwe drugstest?

·      Wanneer gaat de politie deze nieuwe drugstests gebruiken?

·      Wat zijn de gevolgen van rijden onder invloed van drugs?

 

Waarom is een nieuwe drugtest nodig? Wat is het verschil met de drugstest die de politie nu gebruikt? Hoewel u hoge verkeersboetes riskeert voor rijden onder invloed van drugs, steeg het aantal inbreuken van dit type vorig jaar met 16% in België. Dit zou voornamelijk te wijten zijn aan de opmars van synthetische drugs in de uitgangswereld. Steeds meer gebruikers nemen synthetische cannabinoïden om de klassieke drugstest te misleiden. Hoe kan de nieuwe drugstest dit voorkomen?

 

Wat is er nieuw aan de nieuwe drugstest?

Een klassieke drugstest zoekt naar de drug zelf. Deze nieuwe test is echter gebaseerd op de biologische activiteit van de drugs en richt zich op de effecten. Een belangrijke evolutie want er worden voortdurend nieuwe synthetische drugs ontwikkeld met kleine structurele veranderingen waardoor zelfs gesofisticeerde labotesten kunnen omzeild worden.

Omdat de test zich specifiek richt op de biologische activiteit van de drugs kunnen ze dus ook producten opsporen die nog maar pas op de markt zijn. Een ongelooflijke troef in de strijd van de politie tegen rijden onder invloed van drugs.

Wanneer gaat de politie deze nieuwe drugstest gebruiken?

Gisteren werd bekendgemaakt dat doctoraatstudente Annelies Cannaert een van de prestigieuze wetenschappelijke onderscheidingen van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) ontvangt voor de ontwikkeling van de test. De test moet nu echter verder worden verfijnd om op grote schaal toepasbaar gemaakt te worden.

U zal de test dus niet onmiddellijk in een politiecombi aantreffen. In een ziekenhuis of een labo zou de nieuwe drugstest wel op vrij korte termijn beschikbaar zijn. Zijn er vermoedens van rijden onder invloed, maar is de eerste test negatief, zou zo alsnog het druggebruik kunnen vastgesteld worden.

Wat zijn de gevolgen van rijden onder invloed van drugs?

Jaarlijks vallen er nog meer dan 700 doden op de Belgische wegen. De meeste slachtoffers worden gemaakt door rijden onder invloed, overdreven snelheid en het niet dragen van de gordel. Ook het gebruik van de smartphone is een actueel probleem waarvoor momenteel nog een sensibiliseringscampagne loopt.

 

Voor rijden onder invloed van drugs, riskeert u een boete van 200 tot 2000 euro. Bij herhaling zal de boete nog hoger liggen en kan de rechtbank u bovendien een rijverbod of een gevangenisstraf opleggen.

 

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over rijden onder invloed van drugs of wenst u andere informatie over verkeersrecht? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u