Hoe vaak komt een ongeval met vluchtmisdrijf voor?

vrijdag, augustus 3, 2018 - 18:30
Schoen en rugzak op de baan na ongeval. IntoLaw schetst ongeval met vluchtmisdrijf in België.
  • Wie zijn de slachtoffers bij een ongeval met vluchtmisdrijf?
  • Wat weten we over de daders?
  • Hoe kunnen we dit bestrijden?

Op basis van cijfers van de FOD economie, maakte Vias een analyse betreffende het aantal ongevallen met vluchtmisdrijf in 2017. En de cijfers zijn enorm teleurstellend! Er was vorig jaar maar liefst 4200 keer sprake van een ongeval met vluchtmisdrijf. Of anders gezegd: om de 2 uur vindt er in ons land een ongeval met vluchtmisdrijf plaats!

 

Wie zijn de slachtoffers bij een ongeval met vluchtmisdrijf?

Helaas valt de zwakke weggebruiker, namelijk de voetganger en de fietser, het vaakst ten prooi aan dit type ongevallen. Hoewel zij respectievelijk bij 12% en 24% van alle letselongevallen betrokken zijn, gaat het in 23% en 34% van de gevallen om een ongeval met vluchtmisdrijf. In 54% van de gevallen liet de voetganger hierbij het leven!

Opvallend is ook dat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, meer dan 8 op de 10 ongevallen met vluchtmisdrijf overdag gebeuren.

Wat weten we over de daders?

Op basis van de gegevens van zo’n 850 bestuurders die na een ongeval met vluchtmisdrijf door een rechter veroordeeld werden tot het volgen van een sensibiliseringscursus, kon Vias een profiel van de daders opmaken. Van deze grote groep was 86% een man. Meer dan de helft van deze mannen waren op het moment van het misdrijf jonger dan 25. En ook nu bleek weer dat vluchtmisdrijf vaak gepleegd wordt om de straf voor ander misdrijf te ontlopen.

De meeste jongeren waren te jong voor een rijbewijs of mochten niet rijden tijdens weekendnachten. 42% van de bestuurders was onder invloed van alcohol en/of drugs.

Hoe kunnen we dit bestrijden?

De eerste stappen ter bestrijding van dit fenomeen werden eerder dit jaar al gezet. Zo werd de straf nu zwaarder en is er tevens een onderscheid tussen ongevallen met gewonden en met doden. In geval van een ongeval met vluchtmisdrijf waarbij het slachtoffer het leven laat, kan de gevangenisstraf nu oplopen tot 4 jaar.

Daders moeten weten dat een ongeval veel leed bezorgt aan de slachtoffers. Zij willen weten wat er is gebeurd.”, voegt Vias-woordvoeder Stef Willems nog toe tijdens een interview over het verstrengen van de straffen.

Beging u zelf een overtreding? Vul onderstaand formulier in om uw boete te laten berekenen of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw

Laat uw boete, rijverbod of gevangenisstraf onmiddellijk berekenen!

Vul onderstaande boeteformulier in en u ontvangt een accurate inschatting van de straf of boete die u mag verwachten voor uw verkeersovertreding. Wij maken gebruik van uw informatie (uiteraard), de expertise van onze advocaten en onze uitgebreide databank aan vonnissen uit het verleden om de mogelijk boete, duurtijd van het rijverbod of gevangenisstraf te berekenen.

Waarom hebben we welke gegevens nodig? In sommige gevallen is het noodzakelijk dat wij u extra informatie of toelichting bezorgen bij de berekening van de boete (bv. omstandigheden, uitzonderingen, etc). Onze advocaten bezorgen u deze telefonisch of via uw e-mailadres, geheel gratis.