Wat als u per ongeluk door het rood of oranje gereden bent?

 Wat als u per ongeluk door het rood of oranje gereden bent?

Wanneer mag ik wel door het oranje rijden? Hoe werkt een roodlichtcamera? Na hoeveel tijd verspringt het licht van oranje naar rood?  

Moet ik bij een oranje licht altijd stoppen of mag ik nog doorrijden? Mag ik nog wat gas bijgeven zodat ik er nog door ben? Wat als mijn achterligger zeer dicht achter mij rijdt en het licht springt op oranje? Er bestaat nog altijd twijfel over wat men precies moet doen als het verkeerslicht op oranje springt. Nochtans is de wet duidelijk: voor een oranje licht moet men stoppen, behoudens in enkele uitzonderlijke gevallen. Maar wat als u per ongeluk door het rood of oranje gereden bent? De experts van IntoLaw leggen uit. 

 

Wanneer mag ik wel door het oranje rijden? 

Normaal gezien moet u dus altijd stoppen als u ziet dat het verkeerslicht op oranje springt. In enkele gevallen zou stoppen echter onverantwoord zijn en een gevaarlijke verkeerssituatie opleveren. Als u al zodanig dicht bij het verkeerslicht genaderd bent dat u niet meer veilig kan stoppen, mag u doorrijden. Hoever dit precies is, is voor interpretatie vatbaar en hangt ook af van de weersomstandigheden. Bij sneeuw en ijs op de weg is het des te belangrijker goed in te schatten wat een veilige remafstand is en wat niet. 

Een tweede uitzondering is wanneer de wagen achter u te dicht achter u rijdt, waardoor bruusk remmen te gevaarlijk is. U weet immers niet of de bestuurder goed zit op te letten of niet. Een kop-staartaanrijding is dan zo gebeurd.  

 

Hoe werkt een roodlichtcamera?  

De grote snelheidscamera’s bij verkeerslichten ziet u al van ver, maar de kleine roodlichtcamera’s waarschijnlijk niet. Deze kleinere camera’s meten niet alleen of u door het rood rijdt of niet, maar ze meten ook uw snelheid. Bent u per ongeluk door het rood gereden aan een te hoge snelheid? Dan zal u een pv krijgen voor beide overtredingen op basis van de gegevens van de roodlichtcamera. Ook als u te snel door het oranje rijdt, ziet deze camera dat en krijgt u eveneens voor beide overtredingen een pv. 

 

Na hoeveel tijd verspringt het licht van oranje naar rood? 

Door het oranje rijden is een overtreding van de tweede graad, terwijl door het rood rijden een overtreding van de derde graad is. Hoe lang blijft het oranje? Enkele seconden en hoe lang precies is afhankelijk van de maximaal toegestane snelheid. Zo is de oranjetijd op een weg waar u 50 km/uur mag minimum 3 seconden en waar u 70 km/uur mag minimum 5 seconden.  

Als het oranje licht knippert, zal het niet op rood springen. In dit geval zijn de verkeerslichten meestal defect en mag u doorrijden. Wees wel extra voorzichtig en neem de voorrangsregels en verkeersborden in acht.  

 

Bent u per ongeluk door het rood gereden en werd u gedagvaard? Laat u bijstaan door de verkeersadvocaten van IntoLaw. Bel of mail ons voor meer informatie.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u