Hoe krijgt mijn advocaat mijn ingevorderd rijbewijs terug?

 Hoe krijgt mijn advocaat mijn ingevorderd rijbewijs terug?

Hoe moet ik mijn rijbewijs inleveren? Wat houdt een levenslang rijverbod in? En waarvoor moet ik slagen om mijn rijbewijs terug te krijgen?

Als u het te bont maakt in het verkeer, loopt u het risico een rijverbod opgelegd te krijgen. Dit rijverbod kan een van 8 dagen tot 3 jaar zijn, of zelfs levenslang. Wiens rijbewijs levenslang ingevorderd wordt, neemt het best een advocaat van IntoLaw onder de arm. Er is immers een kans dat u toch nog uw rijbewijs kan terugkrijgen en zo dus weer de weg op kan. Maar welke stappen moet ik in de eerste plaats ondernemen om mijn rijbewijs binnen te brengen en hoe krijg ik mijn rijbewijs terug?
Ontdek het hier.  

Hoe moet ik mijn rijbewijs inleveren? 

Nadat de politierechter u veroordeelt tot een rijverbod, wordt de procedure opgestart om uw rijbewijs in te trekken. Dit is altijd dezelfde procedure, ongeacht voor hoe lang u uw rijbewijs moet afgeven. De eerste stap daarbij is u op de hoogte brengen van het rijverbod met een document opgemaakt in drie exemplaren. Een van de drie is voor u. 

Binnen de 4 werkdagen moet u met uw rijverbod en uw rijbewijs naar de politierechtbank gaan. Het moet wel de politierechtbank zijn die de uitspraak deed. Werd u dus veroordeeld voor de politierechtbank van Gent? Dan zal u ook daar uw rijbewijs moeten gaan inleveren, zelfs al is er een politierechtbank dichter bij uw woonplaats. 

Drugs- en alcoholverslaafden of epilepsiepatiënten die een ongeval veroorzaken, kunnen door de politierechter verplicht worden hun rijbewijs onmiddellijk af te geven op basis van het zogenaamde artikel 42 van de wegverkeerswet. Zij kunnen dit wel al na zes maanden laten herzien. 

Wat houdt een levenslang rijverbod in? 

Wanneer de politierechter u een rijverbod oplegt, betekent dit dat hij u niet capabel vindt een voertuig te besturen. Dit betekent niet noodzakelijk dat u helemaal nooit meer zal mogen deelnemen aan het verkeer. Om de 2 jaar kan u het levenslang rijverbod laten herroepen. 

Werd uw rijbewijs levenslang ingevorderd en wilt u kans maken het terug te krijgen? Doe dan een beroep op de advocaten van IntoLaw. Wij helpen u de procedure in gang te zetten. Al krijgt u uw rijbewijs uiteraard niet zomaar terug. U zal moeten slagen voor medische en psychologische proeven en zo aantonen dat u zowel fysiek als mentaal in staat bent om deel te nemen aan het verkeer. 

Waarvoor moet ik slagen om mijn rijbewijs terug te krijgen? 

Een gespecialiseerd arts zal nagaan of u zowel psychologisch als fysiek gezond genoeg bent om een motorvoertuig te besturen. U zal dus een soort medisch onderzoek moeten ondergaan met daarbovenop psychologische tests. 

Om uw rijbewijs terug te krijgen, moet u dus een lange en soms complexe procedure doorstaan. Ga zeker te rade bij de advocaten van IntoLaw, als u uw ingevorderd rijbewijs terug wilt. Vraag advies via mail, telefoon, WhatsApp of de handige chatfunctie

Beging u een verkeersovertreding en wilt u graag weten aan wat u zich mag verwachten? Bereken dan heel eenvoudig uw boete met behulp van ons slim algoritme

 


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u