Hoe kan u uw buitenlandse verkeersboete betwisten?

 Hoe kan u uw buitenlandse verkeersboete betwisten?

Belgen komen massaal thuis met buitenlandse verkeersboetes.Om een buitenlandse verkeersboete te betwisten moet u het betwistingsformulier invullen.Het is aangeraden om een kleine overtreding ter plaatse te betalen wanneer u hiervoor door de lokale politie wordt tegengehouden. Belgen rijden jaarlijks heel wat buitenlandse verkeersboetes bij elkaar. Wanneer u met de wagen op reis gaat, bent u zich er niet altijd van bewust dat er in het buitenland andere verkeersregels gelden. Alleen al in onze buurlanden, zoals in Frankrijk, zondigen we tegen veel voorkomende verkeersovertredingen door die onwetendheid. Bent u zelf bekeurd in het buitenland maar gaat u niet akkoord met de verkeersboete? IntoLaw legt uit hoe u een buitenlandse verkeersboete kan betwisten

Sinds kort wisselt België met alle Europese lidstaten gegevens van overtreders uit. Dankzij dit crossborder-project worden processen-verbaal over verkeersovertredingen automatisch verzonden in de moedertaal van de overtreder. Bent u echter niet akkoord met de buitenlandse verkeersboete die u na uw reis in uw brievenbus vindt, dan kan u deze betwisten. Hiervoor dient u het betwistingsformulier in te vullen dat samen met de verkeersboete wordt verzonden. We raden u aan om dit aangetekend via de post terug te sturen zodat u een bewijs heeft dat dit binnen de correcte termijn gebeurde.

Na ontvangst van het betwistingsformulier wordt uw dossier overgedragen aan het parket. De magistraat die verantwoordelijk is voor uw dossier kan 3 beslissingen nemen: de vervolging stopzetten, een minnelijke schikking voorstellen of u dagvaarden. Wanneer de vervolging wordt stopgezet, is de kans groot dat u hier niet eens van op de hoogte wordt gebracht. Vindt de magistraat echter dat uw bewijzen voor het weerleggen van de verkeersboete niet voldoen dan zal u een voorstel tot minnelijke schikking ontvangen. In dit geval wordt de onmiddellijke inning verhoogd met €10. Als het effectief tot een dagvaarding komt, contacteert u best een advocaat om u te laten bijstaan. U zal dan ook opdraaien voor de gerechtskosten en de verplichte bijdragen.

Een buitenlandse verkeersboete betwisten is dus niet echt aan te raden als u niet over sluitende bewijzen beschikt. We raden u ook aan om een kleine overtreding onmiddellijk te betalen wanneer u ter plaatse door de politie wordt bekeurd. Ook wanneer u niet met uw eigen wagen maar met een huurwagen in het buitenland bekeurd werd. Wanneer een agent u in het buitenland tegenhoudt en u niet akkoord gaat met de verkeersboete, dient u dit onmiddellijk bij de politie te melden. Het kan zijn dat er dan een waarborgsom geëist wordt. Laat in dat geval duidelijk nota nemen van de betaling en vraag een kopie.

Niet enkel mensen die met de wagen op reis gaan of in het buitenland een wagen huren, zondigen door onwetendheid tegen de lokale verkeersregels. Ook voor motorrijders gelden er in het buitenland andere regels dan in België. Deze hebben vaak betrekking tot de veiligheidsvoorschriften van de uitrusting. Wie lid is van een motorclub wordt hier in principe goed over geïnformeerd. Gaat u echter op eigen houtje in het buitenland toeren, bereid u dan goed voor.

Werd u gedagvaard en bent u op zoek naar een advocaat om u te laten bijstaan? Contacteer IntoLaw voor meer informatie.   


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u