Een verkeersboete komt u in het buitenland duur te staan.

 Een verkeersboete komt u in het buitenland duur te staan.

Rijden en bellen komt u het duurst te staan in Italië.In Frankrijk kan een boete voor door het rood rijden oplopen tot €750.Ook op het rijden zonder gordel wilt u niet betrapt worden in het buitenland. Als u binnenkort met de wagen op reis vertrekt, kan u best eerst nog even nakijken welke verkeersregels er in het buitenland gelden. Deze kunnen afwijken van de verkeersregels waar u in België mee vertrouwd bent en dan is een overtreding snel begaan natuurlijk. Vergis u niet: de boete volgt! Als u die boete niet betaalt, kan uw wagen zelfs in beslag genomen worden. Intolaw geeft u alvast een overzicht van de meest voorkomende overtredingen en bijhorende boetes op populaire vakantiebestemmingen.    

Rijden en bellen

Wist u dat u in Frankrijk en Spanje zelfs niet handsfree met een headset mag bellen? In deze landen is het gebruik van de gsm achter het stuur enkel snoerloos via bluetooth toegestaan. Een boete voor bellen achter het stuur kost u in Spanje, net als in Nederland, zo’n €200 à €250. In Duitsland en Frankrijk is deze boete goedkoper. Wordt u hiervoor door de politie tegengehouden als u met de auto naar Duitsland reist, dan betaalt u ongeveer €60 boete. Italië spant de kroon! De boetes voor bellen en rijden schommelen er tussen de €90 en €360. Mama mia!

Door het rood gereden?

Als u met de auto naar Frankrijk op vakantie gaat, blijft u maar beter staan wanneer het licht op rood springt. Uw boete voor door het rood rijden kan er oplopen tot €750! Ziet u een rood licht samen met een oranje pijl, dan mag u enkel doorrijden in de richting van de oranje pijl. Deze oranje pijl vervangt dus de groene pijl die we in België kennen. In Duitsland, Nederland en Spanje is door het rood rijden goedkoper. In deze landen schommelen de boetes voor door het rood rijden tussen de €90 en de €360.

Rijden zonder gordel

In Duitsland tilt men blijkbaar niet zo zwaar aan het rijden zonder gordel. De bijhorende boete kost u amper €30. In Italië schommelt de prijs van deze boete tussen de €162 en €646. Dat zijn heel wat pizza’s! Maar Frankrijk doet nog beter. Geen gordel dragen in Frankrijk kan u tot €750 kosten. In Nederland en Spanje schommelen de tarieven rond de €200 à €230.

Glaasje op

Alcohol wordt in de meeste vakantielanden zwaarder bestraft dan in België. De toegelaten limieten zijn wel grotendeels te vergelijken met de Belgische alcohollimiet maar verschillende landen maken een onderscheid tussen beginnende bestuurders en ervaren bestuurders. Dit is onder andere het geval in Frankrijk waar een maximum toegelaten alcoholgehalte van 0,5 promille geldt, maar slechts 0,2 promille als u nog geen 3 jaar over uw permanent rijbewijs beschikt. Bij overschrijding betaalt u een boete van minimum €135. Duitsland hanteert zelfs een nultolerantie voor beginnende bestuurders. Wie in Duitsland positief blaast, mag zich aan een minimale boete va €500 verwachten. U betaalt dezelfde prijs als u in Spanje of Italië te diep in het glas heeft gekeken. 


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u