Varia

 Varia

Hieronder vindt u de antwoorden op andere veel gestelde vragen:

1. In de erfenis van een ouder zit een appartement. Evenwel was mijn ouder hertrouwd, waarbij zijn/haar weduwe/weduwnaar over het vruchtgebruik beschikt. Wie moet er de bijdragen betalen die door de syndicus wordt gevraagd? Wie mag er stemmen op de Algemene Vergadering?

Er ontstaat door het overlijden een onverdeeldheid, waarbij er gevolgen zijn zowel naar de besluitvorming binnen de Vereniging van Mede-Eigenaars als naar de bijdrageplicht binnen de Vereniging van Mede-Eigenaars.

Naar de besluitvorming toe dient men de syndicus schriftelijk op de hoogte te stellen van wie de onverdeeldheid zal vertegenwoordigen. Tot het moment dat dit gebeurt, is het stemrecht op de Algemene Vergadering voor de kavels in onverdeeldheid geschorst.

Naar bijdrageplicht wordt algemeen aangenomen dat de grove herstellingswerken ten laste zijn van de blote eigenaar, terwijl de lasten die gekoppeld zijn aan het gewone gebruik van de mede-eigendom eerder ten laste van de vruchtgebruiker zullen zijn.

Teneinde discussies te vermijden worden de principes van de kostenverdeling best uitgewerkt en afgesproken.

De syndicus is er echter niet toe gehouden de verdeling tussen vruchtgebruiker en blote eigenaar te maken: op basis van de afrekening die na ieder boekjaar gemaakt wordt, zullen de mede-eigenaars die in onverdeeldheid zich bevinden, onderling een verdeling moeten maken van de lasten.

Bij het ontstaan van een onverdeeldheid dienen de partijen in onverdeeldheid onderling een vertegenwoordiger (lasthebber) aan te duiden die het stemrecht uitoefent. Wie wat dient te betalen, wordt ook best onderling vastgelegd.

2. Ik verhuur mijn appartement. Moet ik aan de huurder bewijzen leveren dat de afrekening van de syndicus klopt?

Normaal dient de verhuurder de afrekening van de kosten jaarlijks te maken, en de stukken die deze afrekening staven, moeten worden overgelegd.

In de context van een appartementsgebouw volstaat het echter de opgave van de kosten uit de afrekening (die door de syndicus werd opgemaakt) over te nemen, en de huurder (of zijn vertegenwoordiger) de kans te bieden de stukken bij de syndicus in te zien.

In een appartementsgebouw mag de verhuurder de afrekening van de syndicus gebruiken als opgave van de kosten; als de huurder de kans heeft bij de syndicus de stukken in te zien, heeft de verhuurder zich van zijn verplichting gekweten.

3. Ik ben huurder. Heb ik inspraak in het beheer van het appartementsgebouw?

Als huurder (of houder van een ander zakelijk of persoonlijk recht) kan men schriftelijke vragen of opmerkingen richten aan de Algemene Vergadering, waarop evenwel enkel mede-eigenaars worden uitgenodigd.
Deze vragen/opmerkingen dienen tijdig aan de syndicus gericht te worden. De syndicus zal hiertoe een aanplakking met aankondiging van de datum van de vergadering verrichten op een goed zichtbare plaats in het appartementsgebouw.

Als huurder neemt men niet deel aan de besluitvorming, maar kan men wel vragen/opmerkingen richten aan de Algemene Vergadering.

4. Mijn partner en ik gaan scheiden. Heeft dit een impact op het appartement?

Wanneer echtgenoten samen een appartement bezitten, zal er uiteraard ook over deze eigendom een regeling moeten getroffen worden. Tevens zal men een regeling moeten treffen aangaande het werkkapitaal dat betaald werd aan de Vereniging van Mede-Eigenaars.
Met betrekking tot een eventueel reservekapitaal, dan is de Vereniging van Mede-Eigenaars eigenaar van het kapitaal.

Bij echtscheiding verandert er dan ook niets, aangezien de echtgenoten geen eigenaar van deze gelden meer zijn.
 

Bij een echtscheiding moet er zowel over het appartement, alsook over de betaalde gelden een regeling getroffen worden; het reservekapitaal blijft echter eigendom van de Vereniging van Mede-Eigenaars.


Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u